Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Изложба, посветена на маслодайната роза, представя „Двореца“ в Балчик

Изложба, посветена на маслодайната роза (Rosa damascena), ще бъде открита в зала „Учебен център по изкуства“ на Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик от 17:00 часа на 16 юни, четвъртък.

Експозицията „Аромат от България – Спомени за близкото минало“ е ретроспективна. Тя включва 30 черно-бели фотографии, разказващи за производството на розово масло в миналото, и експонат на старинно пособие за добиване на розово масло, известно като „гюлпана“.

Маслодайната роза е един от символите на България, а розовото масло – един от най-разпознаваемите български продукти на световните пазари. Привнесена от Близкия Изток преди векове, тя намира своя нов дом в долината между Стара планина и Средна гора. Благоприятният климат и богатата почва променят първоначалната ѝ структура, придавайки ѝ уникален аромат.

Розово масло се произвежда от над 400 години, като първоначалните съдове за преработка са представлявали примитивни казани, нагрявани на огън. Днес страната ни е един от основите производители на благоуханната течност.

„Аромат от България – Спомени за близкото минало“ може да бъде разгледана всеки ден до 30 юни от 8:00 до 20:00 часа, казват от културния институт.

Снимка: ДКИ - КЦ „Двореца“

 

 

c