Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Изложба на медни и посребрени икони и пластики в Добрич представя Зорница Георгиева (СНИМКИ)

Зорница Георгиева откри изложба на медни и посребрени икони и пластики, позиционирана във фоайето на Регионална библиотека "Дора Габе". Повечето артикули са изработени чрез галванопластика, електролиза, химични елементи, разказва Зори Георгиева.

Авторката прави изложбата във връзка с наближаващите християнски празници, а основните експонати са свързани с Богородица, Рождество Христово и икони на различни светци.

Това, което вдъхновява Зорница да твори са антиките, които много й харесват, дори са й страст, споделя тя. Именно така се старае да изглеждат и нейните творения.

На изложбата има и делви, като две от тях са намерени, обработени и изрисувани, а третата е сътворена лично от авторката, но не на грънчарско колело, а по метода на извайване на скулптура. След това я изрисува с фрески на коне.

Най-трудоемко се оказва изработването на металния меч в експозицията, а друго големо предизвикателство е била направата на галванопластика с репродукция на стенописа на Леонардо Да Винчи "Тайната вечеря", изложена в Санта Мария деле Грацие, Милано.

Изложбата от около 40 експоната може да бъде разгледана до 21 декември 2023 г., а, който желае, може да се свърже и с авторката и да закупи подобни артикули, като тези от изложбата. 

c