Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Изложба, концерт и филмова прожекция включва Седмицата на чилийската култура в „Двореца“ в Балчик

Второ издание на Седмица на чилийската култура ще се състои в Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик.

То ще започне на 5 юли с изложба на четирима уважавани чилийски творци – пластичните художнички Пиерина Монтиглио и Химена Тапия, фотографа Луис Кампос и художника и музикант Хусто Диас. Експозицията ще бъде открита от 16:00 часа в Каменна зала, където ще остане до 12 юли.

На 9 юли от 15:00 часа посетителите на „Двореца“ ще имат възможност да чуят интригуваща смесица от латиноритми – чилийски, кубински, аржентински и бразилски, но и фолклор от Боливия, Перу и Карибите, в изпълнение на Диас. Музикантът и художник има значителен принос за популяризиране на латиноамериканската култура чрез проекти като La Peña, Café Carnivale и известната група Papalote, на която е съосновател.

Хусто Диас живее в Австралия, притежава колекция от над 300 инструмента, номиниран е за Австралиец на годината през 2003 г. и е представял свои художествени произведения в Сидни, Сантяго де Куба и Катовице, Полша.

Седмицата на чилийската култура ще приключи с две прожекции на комедията „Толкова е тъжен животът ти“ – от 11:00 и от 15:00 часа на 11 юли. Филмът е с български субтитри и разказва завладяваща история за сложността на човешките взаимоотношения и търсенето на истинската любов, казват от „Двореца“.

Входът за всички събития е свободен.

c