Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Иван Пейчев представи книгата “Историческа и родова памет на село Житен” в Добрич (ВИДЕО и СНИМКИ)

За книгата са изследвани сведения от множество институти на добруджанската история в продължение на 50 години

В Регионална библиотека “Дора Габе” в Добрич авторът Иван Пейчев и издателство “Про Нюз Добрич” представихме книгата “Историческа и родова памет на село Житен”. На събитието присъстваха десетки жители, както на град Добрич, така и на село Житен, сред тях бе и кметът на селото Илия Илиев.

Като най-голямото книгохранилище в областта, една от основните мисии на библиотеката е да събира, съхранява и популяризира писменото книжовно богатство на Добрич и Добруджа, отбеляза Теодора Денкова, директор на Регионална библиотека “Дора Габе” в Добрич. “Ние библиотекарите вярваме в силата на писменото слово – не в комерсиалното и безсмислено словоредие, а в словото, което остава следа в нашата памет” – с тези думи Денкова откри събитието.

Тя посочи, че е важно да знаем и да познаваме миналото си, за да имаме надежда за нашето настояще и за бъдещето и отбеляза, че за Регионална библиотека “Дора Габе” е изключително удоволствие да бъде домакин на представянето на изследването на Иван Пейчев, събирано повече от 50 години – “Историческа и родова памет на село Житен”.

Теодора Денкова сподели, че преди представянето на книгата е поздравила за проявената смелост да реши да се включи в издателския бизнес собственика на издателство “Про Нюз Добрич” и едноименната медийна група Станислава Кръстева.

Аз съм много щастлива, че тази вечер сме тук, защото вярвам, че ние журналистите имаме основна задача да поднасяме добри новини, а факта, че сме тук с книгата “Историческа и родова памет на село Житен”, за мен е една много добра новина" сподели тя.

Станислава Кръстева каза, че за екипа на Про Нюз Добрич е изключителна чест да се срещне и да работи с Иван Пейчев, затова, че той е дал доверието си, за да се получи тази книга, за да се осъществи на хартия делото на неговия живот – “Това бе изключително признание за нас, още повече, че сме сравнително отскоро в издателския бизнес и надявам се, че предлагаме на вашето внимание един наистина добър продукт”, допълни тя.

Авторът и бивш учител Иван Пейчев не скри своята радост и изненада от това, че в залата имаше множество жители от село Житен и им изказа своята благодарност. “Започнах преди много години. – започна разказа си за създаването на книгата Иван Пейчев. В началото нямах намерение да правя книга, но след като проучих доста материали за село Житен ми дойде куража да започна да събирам още материали”.

Той сподели, че започва работата си по книгата именно от Регионална библиотека “Дора Габе”, където съставя и плана си за работата, която му предстои. Той сподели за отзивчивостта на библиотечните служители, които са го посрещнали с голямо желание. След това е минал през Държавния архив, през Историческия музей, през Военното гробище, Стария Добрич, Етнографския музей и в течение на времето е събрал доста материали.

Братът на Иван Пейчев, писателят Славейко Чамурлийски, сподели истории от село Житен от времената на румънска окупация и изтеглянето на румънците, както и за първите учители в селото след това, за изграждането на паметниците, които и до ден днешен пазят историята дълбоко в своите студени каменни тела.

Поздрави, авторът получи и от писателката Генка Петрова, а кметът на село Житен Илия Илиев изрази благодарности от името на жителите на селото за труда, който Иван Пейчев и неговата съпруга са положили, за да бъде факт книгата. Кметът посочи, че в Житен училище е имало преди 160 години, църква е построена преди 140 години, преди 115 години е създадено читалището, в селото за родени и живели изтъкнати административни и стопански ръководители, от Житен са излезли много учители, директори, инженери, но книга за селото досега не е имало написана.

c