Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Историческа възстановка в Добрич за Деня на Ботев и загиналите за България

На 11 интерактивни площадки ще бъде представено развитието на българските въоръжени сили от Средновековието до наши дни

Открит урок „Българската армия през вековете” ще представи Регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк” към НД „Традиция” в градския парк „Свети Георги” в Добрич на 1 юни. Инициативата на добричките възстановчици е в чест на 2 юни – Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Идеята на „46-и пехотен Добрички полк” е подкрепена финансово с лични дарения от всички общински съветници по инициатива на председателя на ОС – Добрич Красимир Николов и Сдружение „ТанНакРа”. Откритият урок се организира със съдействието и подкрепата на Регионален исторически музей – Добрич. 

На 11 интерактивни площадки ще бъде представено развитието на българските въоръжени сили от Средновековието до наши дни. Посетителите на открития урок ще могат да видят ризници, мечове, шлемове и лъкове – пълни копия на въоръжение и снаряжение от първата и втората българска държава . Възстановчици от клуба на НД „Традиция” в Шумен ще представят облекла на аристокрацията от Второто Българско царство. Въоръжените хайдушки дружини и чети – опора на българите в тъмните векове на османското робство ще бъдат представени с автентични огнестрелни и хладни оръжия от 17-ти - 19-ти век, елементи от снаряжението и ушити по автентични образци дрехи и предмети от бита. Организираните националноосвободителни борби и Българското опълчение през Руско-турската освободителна война са другите два етапа в развитието на българските въоръжени сили, които ще бъдат показани с автентично въоръжение и напълно достоверни реплики на униформите на участници в Българската легия, Априлското въстание и опълченци. Ще бъде показана и пълноразмерна реплика на черешово топче.

Българската армия по време на войните за отстояване на свободата, независимостта и териториалната цялост на България след Освобождението ще бъде подробно представена на четири площадки. Посетителите ще видят как е изглеждал българският войник през Сръбско-българската, Балканската, Първата и Втората световна войни. Ще бъде показано и пълното бойно снаряжение и автентични огнестрелни образци, с които предците ни донесоха неувяхваща слава на българското оръжие във войните за национално обединение. Представата за ежедневието на българския войник ще бъде допълнена и с предмети от бита.

Не са подминати и бойните знамена – зрителите ще могат да видят пълни копия на някои от светините на Българската армия. 

На площадката, представяща Втората световна война ще бъде демонстрирана моторизирана военна техника от периода. 

Българската народна армия от периода 1945-1989 г. ще бъде показана от възстановчиците от добричкия военноисторически клуб с автентични оръжия от музейния фонд и множество предмети от снаряжението и оборудването, използвано в армията през периода на социализма. 

Военнослужещи ще представят съвременната Българска армия с използваните в момента униформи, снаряжение и въоръжение. 

Открития урок е насочен основно към младежите, като целта е тяхното патриотично възпитание и запознаване със славната българска военна история. Чрез различни дейности под ръководството на реконструкторите младежите от добричките училища ще имат възможността да стрелят с лък,  да се докоснат на живо до автентични исторически оръжия, да стрелят с тях със стандартен халосен боеприпас. 

Най-усърдните младежи, които преминат през всички площадки и изпълнят поставените задачи ще получат Удостоверение за преминато начално военно обучение.  Откритият урок със сигурност ще остави трайни впечатления сред подрастващите, ще предизвика у тях чувство на гордост, признание и почит към героичните дела на нашите предци. Учениците ще научат повече за българската военна история – знания, които ще допълнят наученото в училище. Добрич е Град на българската бойна слава  и това трябва да стане известно на неговите най-малки жители, които са същевременно и неговото бъдеще. Научавайки повече за подвизите на дедите си, те ще израстнат като горди и достойни техни потомци.

c