Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Именитият пианист проф. Красимир Таксов отново ще гостува на БКО Добрич

Български камерен оркестър – Добрич, с диригент Арто Чифчиян и солист проф. Красимир Тасков, ще изнесе концерт на 6 юни от 18.30 часа в зала „Нели Божкова“.

Успешното сътрудничество с добричкия камерен оркестър и високият професионализъм на оркестрантите провокираха отново именития пианист, композитор и педагог проф. Красимир Тасков да солира във Фантазия ре минор на Моцарт и във Вагнеровата Зигфрид идилия.

В програмата са предвидени още Йохан Себастиан Бах - Ричерката - фуга на 6 гласа, Арнолд Шьонберг - Ноктюрно за струнен оркестър и Густав Малер - Адажието из симфония № 5.

Проф. Тасков е един от най-изявените български музиканти. Роден през 1955 г., той е възпитаник на Държавната музикална академия със специалностите композиция при проф. Пенчо Стоянов и пиано при проф. Джулия и Константин Ганеви. Автор е на редица симфонични, камерни,  вокални и хорови творби, които са изпълнявани често както у нас, така и на престижни музикални фестивали в Япония, Русия, Словения, Италия, Франция, Холандия, Англия, САЩ, Украйна и др. Като изпълнител и автор има редица издадени творби, както и осъществени многобройни студийни и CD записи. Солист е на наши симфонични оркестри, както и активно концертиращ камерен изпълнител.

Носител на „Кристална лира“ в раздел камерна музика за 2013 година от СБМТД. Член на жури на национални и международни конкурси за пианисти. Води майсторски курсове по програма „Еразмус“ в европейски висши музикални академии. В края на миналата година с концерт в Добрич проф. Красимир Тасков отбеляза 50 години творческа дейност, скоро след това завърши най-новия си студиен запис със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин.

В знак на уважение и обич към нашата публика и нашия град, проф. Тасков композира музиката на „Химн на будителите“ по текст на Светлана Попова. Произведение специално написано и подарено на хор „Добруджански звуци“.

c