Неделя, 21 юли 2024

21.07.2024

Последвайте ни

Има шанс за ремонт на пътя към Болата и организиране на транспорт към залива

Предприемат ли се стъпки за възстановяването на разрушените брегоукрепителни съоръжения в залива Болата? Може ли да се очаква за следващия туристически сезон най-накрая да се намери решение на проблема с паркирането там? Този въпрос зададе Про Нюз Добрич на кмета на Каварна Елена Балтаджиева.

„Надявам се, че вече всеки е разбрал, че на плажа в залива Болата няма как да се паркира. Там не може да има паркинг. Трябва да е ясно, че на плаж не може да паркираш или от там да влизаш в морето. Считам, че този плаж трябва физически да се маркира и да се поставят ограничения, за да се знае къде точно са границите на плажа. Не е маловажно обстоятелството, че заливът попада в защитена зона и на всички трябва да е ясно, че там с колата си не може да стъпи“, коментира тя.

По думите й пътят за Болата е много важен. И има напредък към решаване не проблема.

„По време на служебното правителство при нас пристигна за съгласуване заповед на министъра на околната среда. Тя е за изменение в една конкретна част, която е важна и за нас, и за държавата. Съгласувала съм я и съм върнала нашето становище, че разумен и приложим вариант е да се допускат рехабилитация и/или ремонт на съществуваща инфраструктура. Това е изключително важно, тъй като в предходна заповед имаше тотална забрана за всякакъв вид строителство. В случая, щом има възможност за рехабилитация и ремонт на съществуваща инфраструктура, това означава, че пътят който  довежда до плажа Болата, може да бъде ремонтиран. Сега той е в окаяно състояние, много трудно влиза сметосъбиращата техника. Не дай Боже да възникне пожар“, каза Елена Балтаджиева.

Според нея след ремонт на пътя местният бизнес може да инициира пускането на транспорт, който да облекчи трафика – дали микробуси или друг тип превозни средства. Направи ли се този ремонт, всеки превозвач ще иска да транспортира  туристите до плажа, очаква тя.

„Тогава може да се мисли и за обособяване на място, където да спират колите. Защото когато има осигурен транспорт до залива, за туристите няма да е проблем да оставят колата си на паркинга и с осигурения транспорт да слязат до плажа.

Брегоукрепителните съоръжения не са в нашите правомощия. Надявам се държавата да задели средства и да се направи брегоукрепване на буните там“, каза още Елена Балтаджиева.

c