Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Има кандидат да купи закритото училище "Бачо Киро" в Добрич

Кметът на Добрич предлага имотът да стане частна общинска собственост

На предстоящото заседание на Общински съвет Добрич, ще бъде гласувана докладна записка от кмета на Община Добрич, Йордан Йорданов, относно обявяването на имота на бившето ОУ "Бачо Киро", от публична общинска собственост в частна общинска собственост.

Имотът, разположен на ул. "Липите" №7 е с площ от 6 883 кв. м. и включва две сгради: учебен корпус и физкултурен салон, построени през 1968 г. Училището е закрито на 1 септември 2012 г. със заповед на министъра на образованието, младежта и науката.

От тогава насам, имотът не се използва активно, което е довело до множество вандалски прояви и посегателства. Въпреки опитите да се отдаде под наем физкултурният салон, не е имало желаещи кандидати, се посочва в докладната записка.

Има постъпило искане от Велимир Иванов Друмев за закупуване на имота с цел използването му за образователни дейности. Съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, такива имоти могат да се ползват за образователни, здравни, социални или хуманитарни дейности.

Към момента, обаче, имотът не изпълнява функции, които да задоволяват обществени потребности от местно значение. Поради това, кметът Йордан Йорданов предлага имотът да бъде обявен за частна общинска собственост, което ще позволи неговото разпореждане или безвъзмездно ползване от юридически лица с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност.

Решението за промяната на статута на имота ще бъде взето от Общинския съвет с мнозинство от две трети от общия брой на съветниците, в съответствие със Закона за общинската собственост.

c