Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Илия Михайлов, „ЛРД – Добрич“: Не е вярно, че ловците знаят само да убиват

„В обществото се говори неофициално, даже някога и официално, че ловците знаят само да убиват. Искам да стане ясно, че ние вършим огромна работа“, каза на пресконференция Илия Михайлов, председател на Управителния съвет на сдружение „Ловно-рибарско дружество – Добрич“.

По думите му, на местно и централно ниво сдруженията не дават достатъчно гласност на свършеното от тях. „Разселваме дивеч – над 1200 яребици и фазани всяка година. От две години разселваме заек, тъй като при нас заекът тотално изчезна. Разселили сме досега 160 заека. Предстои тази година още 80 да разселим в природата“, каза Михайлов.

Една от причините заекът да изчезне в Добруджа, където някога местообитанията са били най-подходящи, е употребата на химикали в селското стопанство, казва председателят на „ЛРД – Добрич“. Друга е липсата на отстояние между нивите и поясите. „Оре се до поясите, местообитанията на заека се унищожават“, допълни той. В сдружението ловът на гризача е забранен от 2015 г.

„Извън това ние подхранваме дивеча. Всяка година закупуваме царевица – по 20 тона, по два тона и половина люцерна, по един тон каменна сол. Разпределяме ги по дружините и всяка ги разнася по места. Подготвяме хранилки за едър и дребен дивеч. В зимните периоди, когато условията са трудни, ловците намират начин допълнително да подхранват дивеча“, заяви Михайлов.

Той е категоричен, че в сдружението е забранен безразборният лов. „Всяка година провеждаме пролетна таксация, на база на която се изготвя план за отстрел на дивеч“, обясни Михайлов. През март дружините обхождат своите райони без оръжие и попълват таксационни листове, които се подават в определен срок. На база на тези листове ежемесечно се подготвя график за съответните видове дивеч, който се утвърждава от Държавно горско стопанство.

„На база на този график се ловува. Има абсолютна дисциплина по отношение на дните за ловуване на отделните видове дивеч. Примерно дружината в Паскалево има пет броя диви свине за ловния сезон. Това е. Не е безразборно. И само в определени дни“, каза председателят на „ЛРД – Добрич“.

По думите му обаче бракониерството остава сериозен проблем, на който дружините не могат да противостоят сами – необходима е помощ от Министерството на вътрешните работи, прокуратурата и Държавното горско стопанство.

Днес от 14:00 часа в местността Коблаклъка ще се състои общо отчетно събрание за периода 2021-2022 година, на което ще присъстват 66 делегати – по двама от всички 33 ловно-рибарски дружини. В момента в „ЛРД – Добрич“ има 959 членове, сред които пет жени. Те стопанисват 36 ловно-стопански района на територията на община Добричка с обща площ 119 249 хектара.

През септември м. г. „ЛРД – Добрич“ отбеляза 125 години от учредяването на първото ловно дружество в Добрич. Тогава в местността Кобаклъка на терен от три декара тържествено бе открит ловният дом на сдружението, както и зона за стрелба с нарезно оръжие. Така сдружението затвори кръга – ловен дом, стрелбище за гладкоцевно и нарезно оръжие.  

c