Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Илия Михайлов: Откакто съм председател на „ЛРД – Добрич“, нямаме необратими нещастни случаи

„Откакто аз съм председател, за голямо щастие, нямаме някакви нещастни случаи, особено необратими такива“, каза Илия Михайлов от сдружение „Ловно-рибарско дружество – Добрич“ на пресконференция преди днешното общо отчетно събрание в местността Кобаклъка. През юни 2021 г. той бе преизбран за пети мандат.

Илия Михайлов, „ЛРД – Добрич“: Не е вярно, че ловците знаят само да убиват

„При нас има страхотна дисциплина. Пушката се зарежда, когато бъде поставена на позиция. В останалото време тя е най-малкото заключена“, допълни той. По думите му преди всеки лов сред членовете на „ЛРД – Добрич“ се е утвърдил изразът: „Колкото сме излезли, толкова да се върнем.“

„Това е най-важната задача. Може да изпуснеш прасе, после може да се шегуват с теб – знам какво се случва. Но по-добре изпусни прасето, отколкото да има нещастен случаи“, каза още Михайлов. Ловците спазват стриктно и девиза да стрелят само по ясно видима цел – всеки ръководител на лова акцентира върху това и следи за спазването на всички правила.

Председателят на „ЛРД – Добрич“ обясни, че случаят от Сърбия, при който 14-годишно момче, воден от родителите си на стрелба, уби седем свои съученици и един охранител, също е намерил място в доклада на сдружението. „Колкото и странно да звучи за нашите условия, е възможно, ако не се спазват всички изисквания, да се случи и при нас. То е свързано с боравенето с оръжие, което е най-важният момент“, поясни той.

Членовете на сдружението съхраняват оръжията си в метални каси, стабилно закрепени за стена. „Когато един ловец завърши успешно курса и получи разрешително за носене на оръжие, съответният квартален полицай проверява всеки един ловец как съхранява оръжието, има ли каса – задължително трябва да има каса, тя да е заключена и ключът да се пази от децата“, поясни Михайлов. Такива проверки служителите на реда извършват регулярно, добави той.

 

c