Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Художничката от Добрич Радостина Доганова представя самостоятелна изложба в Братислава

Авторката е отдадена на пейзажа като съдържание и форма, основното й вдъхновение са слънчогледовите поля, които свързва със спомена за родния край

Родената в Добрич художничка Радостина Догатова откри самостоятелна изложба в галерията за съвременно изкуство в Братислава „Station Contemporary Art Gallery“. Експозицията е озаглавена „Родени през лятото“ и представя 15 творби, създадени през настоящата година, вдъхновени от слънчогледовите полета на родния ѝ край – Добруджа. 

Изложбата на Радостина Доганова представя набор от картини, рисувани през 2023 г. Авторката е отдадена на пейзажа като съдържание и форма, основното й вдъхновение са слънчогледовите поля, които свързва със спомена за родния край. Доганова се връща към тази тема за втори път, с голяма времева пауза – през 2013 г. тя за първи път представя цикъл живопис в галерия „Station Contemporary Art Gallery“ с изложбата Трансформации.

Творбите в изложбата са вдъхновени от природата, абстрактните сюжети на картините наподобяват природни форми, кълнове, клони или стъбла. Цветната скала е сведена до минимум до няколко основни цвята, в топли земни нюанси. В същото време картините представляват и творческо изследване, своеобразно пътешествие на автора през автономните възможности на самата живопис. Това е запис на творческо изследване на живописните структури, петна, контакта на повърхността с линията, но особено на цвета, който е същината на интереса на автора от дълго време.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонда за подпомагане на културата на националните малцинства в Словакия.  

Художничка от Добрич откри изложба в Брюксел

Радостина Доганова е родена в Добрич. Завършва Художествената гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а след това следва живопис в Художествената академия в София. От двайсет години живее и твори в Братислава, където завършва и Академията за изобразителни изкуства и дизайн. Има реализирани множество самостоятелни изложби в Словакия, у нас и в редица други страни. Нейни произведения се намират в частни колекции в Братислава, Мюнхен, Виена, Париж, Лондон, Любляна, както и в Националната художествена галерия в София и Художествения фонд на Министерството на външните работи на България. 

Радостина Доганова участва и на българската културна сцена със самостоятелни изложби и като куратор на колективни изложби. От 2021 година ръководи дейността на галерия „Station Contemporary Art Gallery“ в Братислава, където освен съвременни словашки художници представя и български творци.

Снимки: Даниела Долинска

c