Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Художествената галерия в Добрич ще реставрира 11 картини на видни творци от фонда си

Сред тях са творби на именити художници като Никола Тахтунов, Светлин Русев, Генко Генков, Никола Манев, Енчо Пиронков, Наум Хаджимладенов и др.

Екипът на Художествената галерия в Добрич разработи два проекта по програми на Министерството на културата, които ще бъдат реализирани през 2024 г.

„Реставрация на творби от фонд „живопис“ на ХГ – Добрич“ е по програмата за целево финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии, тема „Дейности по опазване на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“. В рамките на този проект ще бъдат реставрирани 11 картини на автори със значим принос в българското изобразително изкуство от фонд „Живопис“ на галерията. Сред тях са творби  на именити художници като Никола Тахтунов,  Светлин Русев, Генко Генков, Никола Манев, Енчо Пиронков, Наум Хаджимладенов и др. Творбите ще бъдат приведени в експозиционен вид и ще бъдат представени на публиката след тяхната реставрация.

Другият проект „Пленер „Хартията – същност и намеса“ 2024“ е по Програмата за финансиране на проекти в областта на визуалните изкуства. Дейностите по проекта ще бъдат осъществени изцяло със средства от министерството. Благодарение на тази подкрепа ще бъде организиран четвъртият поред пленер „Хартията“, провеждането на който бе възстановено през 2021 г. и се утвърди като значимо културно събитие в Добрич през празничния за града месец септември.

Спечелването на двата проекта е поредната висока оценка за работата на екипа на ХГ – Добрич, успешен завършек на юбилейната 2023 г. и мотивиращ старт на Новата 2024 г.

c