Събота, 18 май 2024

18.05.2024

Последвайте ни

Христо Стоичков: Свързвам Добруджа със Златната топка (ВИДЕО)

Христо Стоичков в отговор на въпроси на Про Нюз Добрич: Не всичко е пари, важно е достойнството и да кажеш “Аз съм българин”

Легендарният български футболист Христо Стоичков направи нещо невиждано досега по време на представянето на книгата си в Генерал Тошево. На централния площад “Бялата лястовица” звездата участва в импровизирана 15-минутна пресконференция. Вече като опитен ТВ анализатор от американския гигант TUDN за него отдавна няма неудобни въпроси.

Стоичков сподели за приятелството си със защитника и опорен халф за Професионален футболен клуб “Добруджа от 1983 до 1986 година и в златните години на отбора от 91-а до 93-а Илия Дяков, играл и за ЦСКА и Славия.

"Имах щастието да играя с Илия Дяков в далечната 87/88-ма година и за мен беше удоволствие да играя с това момче. Един от малкото футболисти, играли в Националния отбор, играхме няколко години, заедно в ЦСКА. След толкова много години, аз поддържам връзка с Илия Дяков, така че нашето приятелство остана във времето, когато сме играли и след това", каза Христо Стоичков.

Златни часове за Генерал Тошево: Христо Стоичков подари златна топка на добруджанския град

Легендата сподели и за приятелството си с възпитаника на детско-юношеската школа на Добруджа Милен Петков, играл със Стоичков в Националния отбор на България. "Едно изключително момче, тръгнал от този край и стигнал до най-големия връх в българския футбол, играл в Националния отбор", отбеляза футболната звезда.

Христо Стоичков отговори на няколко въпроса от Про Нюз Добрич. За посланието си към децата и младите хора, Камата отговори: "Да се трудят, да уважават, да ценят и да председват детските си мечти. Вътре в книгата съм описал, как съм следвал моите мечти, както съм искал да постигна и как да го постигна. Било ми е трудно, но не съм се отказвал, затова продължавам да се трудя всеки ден".

Стотици фенове на българския футбол събра Христо Стоичков в Ген. Тошево (СНИМКИ+ВИДЕО)

В последното си интервю, Георги Иванов - Гонзо, коментира, че Христо Стоичков е един от неговите идоли и в последно време няма такива идоли за младите хора у нас: "С Георги Иванов съм имал много далечно минало. Аз съм играл съм с баща му, лека му пръст, бат Тодор. След това Георги ми беше състезател в Националния отбор. Нека не се връщаме в миналото, защото е трудно и ако започнем да се сравняваме, един с друг, до никъде няма да стигнем".

Христо Стоичков отправи и послание към все по-обезверените хора в България: "Аз никога не съм се отказвал, ние знаем нашия манталитет, че в най-трудните моменти сме успявали. Не един път и два пъти и в спорта сме го доказвали, че може да побеждаваме и най-големите сили, затова този дъх и тази увереност, която ние можем да имаме като нация не трябва да се продава", каза той.

"Както аз не съм се продал, дано и всички около нас да свикнат, че не всичко е пари в този живот. Важно е достойнството, важно е да чувстваш, че си българин и където и да си по света да кажеш “Аз съм българин”, допълни Стоичков.

Емо Ангелов: Всеки българин трябва да се срещне с легендата Христо Стоичков (ВИДЕО)

Срещата с Камата продължи часове наред, а стотиците фенове имаха възможността да се снимат с него и да получат автограф. Стоичков обеща да се върне отново в Добруджа. 

"Добруджа се свързва с много неща, за мен, също като Златната топка – жито, слънчоглед, всичко е златно, където и да се обърнем, всичко е злато. Нали така се казва, Златна Добруджа. Аз се гордея, че в годините винаги се е говорило с респект за Златна Добруджа. Да се надяваме, че така ще бъде и занапред, тъй като това показва на целия свят, какво е нашата държава", емоциоално завърши най-добрият български футболист Христо Стоичков.

Генерал Тошево записа в историята си знаковото посещение, а гостите и жителите на града ще могат да видят в Историческия музей на добруджанския град отливка от стъпалото на Христо Стоичков.

 

c