Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Храм „Свето Успение Богородично“ в Рилци отбеляза своя храмов празник (ВИДЕО)

Отец Мариян: Тук хората са били родолюбиви българи, вярващи, и за тях без храм просто нямало как да живеят в това село

В деня на Голяма Богородица Храм „Свето Успение Богородично“ в квартал Рилци отбелязва своя храмов празник с раздаване на курбан и Света Божествена литургия за благополучие, отслужена от отец Мариян.

"Нашият храм е построен през 1891 година. Тук е било малко село, тези, които са се заселили тук с каруци започнали да пренасят материалите, построили училището, после построили читалището и накрая построили църква. Тогава хората, всички знаем, са били родолюбиви българи, вярващи и за тях без храм просто нямало как да живеят в това село", каза отец Мариян от църквата в село Рилци.

Голяма Богородица е, почитаме Божията майка

На този ден, молбите отправени към Божията майка, биват чути, а бездетните жени могат да заченат, но  трябва да внимават да не се докосват до нищо с червен цвят, за да не останат бездетни. Вярва се още, че ако на 14 август вечерта човек остане да преспи в храм, носещ името на Богородица, ще се излекува и от най-коварната болест.

"Ето, и днес, ние се намираме тук, пред този прекрасен храм, отдавайки почит на пресветата майка Богородица. Отдавайки почит най-вече на нашия Бог и спасител Исус Христос, на небесното войнство и на всички святи хора, които са дали живота си за православната вяра", каза свещеникът.

Храмът не винаги е бил в перфектно състояние. Преди 20-на години е направен голям основен ремонт, сменен е покривът, направена трапезария и оградата е изградена на ново, сложени са и нови прозорци. Днес храмът се издига над квартал Рилци и със своя силует дава надежда на хората.

 

c