Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

Хор „Св. Георги“ в Тервел ще участва във фестивал и "България пее" в Добрич

Хор „Св. Георги“ в гр. Тервел ще участва в Националният фестивал на читалищните хорове и вокални групи и VII-то издание на Националната инициатива „България пее“ в Добрич.

Хорът е създаден през февруари 2011 г. Идеята за основаването му е свързана с предстоящото освещаване на новопостроения църковен храм в града на 6 май през същата година. Диригент е Живко Колев – магистър по „Музикална педагогика“, възпитаник на ШУ „Еп. Константин Преславски. Съставът е камерен, женски, непрофесионален, в него участват служители в общинска администрация, учители, читалищни деятели.

Много бързо хорът става активен участник в духовния и културния живот на града. Освен в най- големите празнични литургии, водени от местни свещеници и от Доростолския митрополит, съставът се включва успешно и в различни прояви от традиционния културен календар на общината, свързани с отбелязването на бележити дати и годишнини, откриване на изложби, прегледи на фолклора, тържествени сесии на Общински съвет и др. Припознат е от общинското ръководство като хор с представителни функции. Това е причина да се пристъпи към разнообразяване на репертоара и разучаването на хорови песни на фолклорна основа, патриотични песни, произведения на руски композитори, обработки на български народни песни от различните фолклорни области.

През 2013 г. изпълнителите участват в откриването на изложбата на Фондация „Българска памет“ София „Св. Св. Кирил и Методий и държавата на духа“, посветена на 1150 г. от Великоморавската мисия. През същата година се представят и в Х събор на русофилите в с. Копринка, общ. Казанлък.

През 2015 г. формацията участва в IX Международен хоров фестивал „Хармония“ в гр. Хасково и изнася своя първи самостоятелен концерт в Тервел.

През 2016 г. става лауреат на VIII Конкурс за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен „Калинка Вълчева“ гр. Тервел, като песента „Калино, Малино“ е обработена за хор от диригента на състава Живко Колев и Валентин Сарафов. Със специално подготвена програма отбеляза и 5-годишнината от основаването си.

През 2017 г. е участник в национален фестивал "Хорова среща Свети Георги Победоносец“ в град Русе.

2018 г. – Вазови празници град Сопот. Официални чествания в град Тервел по случай 1300 години от победата на кан Тервел над арабите край стените на Константинопол.

2019 г. е много богата в творчески план за групата. Осъществява своя трети самостоятелен концерт, който е благотворителен за изграждането на Храм „Рождество Богородично“ в с. Нова Камена, община Тервел. Формацията е един от първите изпълнители, които се включват в инициативата за благотворителен концерт за възстановяването на 150-годишен православен храм в добричкото село Карапелит. Осъществени са първите студийни записи, събрани в аудиоалбум. Хорът печели първо място от Фестивал на патриотичната песен „Отечество“ гр. Плевен, участва и във фестивал „Общи граници“ в гр. Негру вода, Румъния.

През 2021 г. Хор „Св. Георги“ отбеляза 10 години от основаването му. Участва в национален духовен фестивал „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Попово.

През 2022 г. получава най-голямата награда „Лауреат“ от национален фестивал на патриотичната песен „Отечество“ гр. Плевен.

c