Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Групата с музиканти от Добрич “Funkilicious” с дебютен сингъл за първата си годишнина

Музикалната фънк-поп банда “Funkilicious” издаде първия си сингъл “Лице”. Тя съществува точно от година, след като през февруари 2022 г. бе и първото им музикално участие, което те определят за свой рожден ден.

Трима от нейните създатели са възпитаници на “Фамилия Охридски” – СУ “Св. Климент Охридски” в Добрич. Вокалът на групата Иван Лазаров е един от петимата добричлии, които с групата “New 5” станаха втори в конкурса за песен на Евровизия, по късно той създава “Le Push”, заедно със съученик от Добрич.

Пътят на Валентин и Мартин започва съшо от музикалните паралелки на училището по изкуства. Срещат се в знаменития “Капитанов Брас Бенд”, който ги отвежда на редица турнета, участия и концерти в България и по света.

Участниците в групата от Добрич са Иван Лазаров - вокал, Валентин Атанасов - тромпет и Мартин Стоянов - бас китара. От София е Йоанна Цветкова - пиано, Ивайло Манев - ударни е от Стара Загора, Цветан Маринов - китара, е от Бяла Слатина, а Гален Николов - саксофон, е от Велико Търново.

За едногодишната история, настоящето и бъдещето на “Funkilicious” разговаряме с Иван Лазаров

Как създадохте групата и как събрахте екипа?

“Funkilicious” се събра доста спонтанно, защото дълги години живях в Пловдив, но се сгодих и се преместих в София, исках да се занимава с музика и имах мечта да имам голяма банда с брас секция.

Тогава писах на Вальо и Марто, които ги познавам от училището по изкуствата “Св. Климент Охридски” в Добрич, понеже знаех, че са в София – възпитаници Музикалната академия в столицата. Обясних им, че искам да създам голяма банда и ми е нужна тяхната подкрепа, както и подкрепата на още хора, които те познават и искат да правят музика.

Срещнахме се всички, поговорихме си и така разбрахме, че започва новата гупа.

Как би описал музикалния стил на групата и какво ви отличава от другите изпълнители в бранша?

Музикалният стил мога да го опиша, като фънк-поп, и ни отличава това, че сме доста голяма банда с брас секция. Музиката която правим е по-енергична, по-жизнерадоста и по-зареждаща от това, което сме свикнали обикновено да слушаме.

Какво ви вдъхнови за дебютния ви сингъл “Лице” и какъв беше процесът по създаването му?

Самата песен съществува от доста време, аз съм я писал и предложих на групата да я направим заедно и да я запишем. Музиката и аранжимента са на “Funkilicious”, текстът е мой и така се зароди парчето.

Имаме още пет авторски парчета, които предстои да запишем и те ще излязат в медийната среда.

Тоест евентуално можем да очакваме и албум?

Да, със сигурност. Това е част от приоритетите ни от началото досега.

Какво послание искате да предадете чрез музиката, която създавате?

Няма музика, която да бъде лоша по някакъв начин и не всичко е на всяка цена и нашата музика е важно да достигне до сърцата на хората. Искаме да покажем, че фънкът е хубава, приятна музика, на която можеш да танцуваш, да се смееш и на имаш силни емоции около нея.

Какъв е творческият процес и как си сътрудничите помежду си в групата?

Всеки от нас има идеи и ги споделя. Когато съберем на репетиция ги обсъждаме, припомняме си стари парчета, опитваме се да прилагаме идеите върху тях и да ги усъвършенстваме.

Трудно се събират 7 човека на репетиция се опитваме, но трудно се стига до консенсус в такава голяма банда. За наше щастие обаче се разбираме доста добре и нещата вървят, както се вика “по мед и масло”.

Как се вписва “Funkilicious” в бъдещето на музикалната индустрия в България?

Със сигурност ни предстои доста работа. Виждаме се с поне един-два албума напред и по-усъвършенствани в нашата музика. Надеждата ни е да стигнем до повече български сърца с това, което правим.

Предстоят ли ви изяви в Добрич, от където са половината музиканти в групата?

Покрай образованието и работата на повечето от нас, всички в момента сме в София и е трудно да направим организация за турне из страната, а да стигнем до Добрич на този етап също не сме планирали. Въпреки това се надяваме в най-скоро време да успеем да свирим пред родната публика.

Следващата неделя (19 февруари 2023 г.) бандата става на 1 година и ще имаме участие в бар “Singles” под НДК. Време е да празнуваме, така че всеки в добре дошъл, ще имаме много изненади, които ще се радваме да споделим с вас.

Какво бихте искали да кажете на добричката публика?

Благодарим за подкрепата, която получаваме и за хората, които стоят зад нея и ще се радваме да можем да предадем това, което правим в нашия град. Ще се радваме, разбира се, ако някой ни покани.

https://open.spotify.com/track/1QXkqNcmYx374rSHrMqHFN
https://youtu.be/phkDXrEZuW8

Снимки: Funkilicious/ Our Providence Records

Автор: Преслав Нейчев

c