Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Градове и села грейнаха в празнична Коледна украса, в Добрич едва днес започна монтирането й

Тъжно и тягостно е да се разхождаш в центъра, а коледният дух засега е мираж

Започна монтирането на коледната украса в Добрич, а Общината обяви, че тази година градската елха ще бъде не на центъра, а в парка - пред музея. Официалното запалване на светлините й ще е на 16 декември, събота.

Много градове у нас, сред които София, Велико Търново, Плевен, Видин, Монтана и други, както и села като Чавдар и Роза, греят в пищна коледна украса и преминаха към коледно настроение в първите дни на декември. 

В идните дни ще грейнат елхите на много места, като Каварна и Генерал Тошево са утре, Балчик е на 7 декември. Заради нанесени щети от бурята Тервел отложи празничното събитие за 15 декември. В много гадове празничните светлини ще бъдат официално запалени на  6 декември Никулден, когато Сливен, Варна, Бургас, Търговище, Кърджали, Благоевград, Ловеч и други градове ще “грейнат”. 

Децата на Добрич ще посрещнат Дядо Коледа на 16 декември

В Шумен запалването на светлините бе планирано за 1 декември, но снежната буря го измести за 5 декември (утре). Тогава ще засияе и елхата в Ловеч, а в Перник в село Сенокос, общ. Балчик ще запалят светлините на 8 декември.

В Добрич все още не се усеща коледно настроение, видя репортер на Про Нюз Добрич. Заведенията в центъра на града не са поставили традиционната си коледна украса, а разбитата настилка на пешеходната зона прави атмосферата тягостна. Вече работи общинския Коледен базар и някои от от търговците са изложили част от стоката си.

Има ли Коледен дух на Коледния базар в центъра Добрич? 

Припомняме, че миналата година търговци негодуваха, поради липсата на събитие, което да популяризира празничния базар на местните занаятчии и кулинари. Разчита се на потока от хора по центъра, но той е оскъден. Гражданите предпочитат да стоят у дома в студеното време. Затова, ако няма какво да ги привлече към централния площад, те не излизат да се разхождат там, споделиха  участници в базара. Сега те са още по-притеснени, защото при липсата на коледна елха и празничен коледен кът на центъра, където родителите да водят децата си, още по-сериозно ще се отрази на потока от хора.

ДОБРИЧ

СЛИВЕН

ПЛЕВЕН

САМОКОВ

РАЗЛОГ

ВРАЦА

РУСЕ

АЙТОС

КЪРДЖАЛИ

ПЛОВДИВ

ВАРНА

МОМЧИЛГРАД

СОЗОПОЛ

СЕЛО ЧАВДАР

СЕЛО РОЗА

ПОМОРИЕ

ХАСКОВО

ТРЯВНА

ХАРМАНЛИ

ЕЛИН ПЕЛИН

КЮСТЕНДИЛ

ВИДИН

СТАРА ЗАГОРА

ВЪРШЕЦ

Използвани са снимки от Фейсбук групата "Красиви места в България" 

c