Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Горски експерти от Добричка област участват в Международна конференция в Рим

Експерти от Североизточно държавно предприятие (СИДП) участват в Международна конференция по повод Световния ден на околната среда и в памет на първия световен конгрес за горите, проведен в Италия през 1926 г.

Сред тях са директорът на Държавно ловно стопанство (ДЛС) – Тервел инж. Георги Ботев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство (ДГС) – Добрич инж. Йорданка Найденова и зам.-директорът на ДЛС – Балчик инж. Радослав Радев

Организатор на събитието е „Корпуса на карабинерите“, а проявата се провежда вчера и днес в Рим на в университета Roma Tre, под надслов „Факторът гора“. Целта на мащабната среща е да се акцентира върху опазването на горите като основен елемент в борбата с изменението на климата и върху тяхното жизненоважно значение за биоразнообразието, въглеродните, водните и енергийните цикли в световен мащаб.

Изпълнителната агенция по горите, СИДП и Югоизточно държавно предприятие представиха дейността по проект „Земите и горите на орела“, чиято основна цел е дългосрочно опазване популацията на малкия креслив орел чрез защита и устойчиво управление на гнездовите и хранителни местообитания на вида, както и създаване на нови такива. На открит щанд екипът представи различни информационни материали за проекта, традиционни български продукти и брошури за дейността на предприятията.

Българският щанд бе посетен и от министъра на земеделието, хранителния суверенитет и горите в Италия Франческо Лолобриджида. Той се запозна с извършените дейности по проекта „Земите и горите на орела“ до момента и пожела успех на всички, които участват и допринасят за неговото успешно изпълнение.

Участие в конференцията взеха представители на институционалните власти в Италия, експерти от научния сектор и представители на международни организации, университети и изследователски центрове, преподаватели по екология, граждани и медии.

На събитието бяха разгледани различни теми, чрез изказванията на изтъкнати италиански и международни лектори, следвайки шест сесии – „Опазване и възстановяване на горите за нашето бъдеще“, „Откриване, борба и превенция с човешките нарушения“, „Горските шампиони: жените, местното население, младежта“, „Гори и климат: обсъждане на ситуации и предприемане действие“, „Информация, образование и обучение: информираността и участието като защитен фактор“ и „Изследвания и обучение: „трансформираща“ промяна“.

Снимки: СИДП

 

c