Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

Гигантски охлюви са изложени в Добрич до неделя (СНИМКИ)

В колекцията има 32-годишни охлюви, както и представител албинос

Изложба с впечатляващи по размерите си охлюви гостува в град Добрич. Тя се намира в търговския център на пл. “Свобода” (бившия универсален магазин) на втория етаж. Изложени са 10 ензекпляра от хермафродитния вид мекотоело от клас Коремоноги – охлюв.

Животните се отглеждат от Ростислав Траянов от Варна, биолог с ферма за колекционерски охлюви. Той гледа мекотелите от близо 20 години, като първите охлюви се появяват, като част от експозицията на Терариум Варна и от тогава досега ентусиаста поддържа малка колекция. През последните годиня след засилен интерес я увеличава и решава да направи изложба, с която вече е посетил София, Пловдив, Русе, Варна, Бургас, Черни Осъм, за първи път е в Добрич.

Охлювите са основно от Африка, но в колекцията има от цял свят - общо около 50 вида. На изложбата са показани 10 вида - от 10 до 20 см. на черупката и с тегло от 150 гр. до над един килограм. В нея няма редки и защитени видове, но има охлюви, които не се срещат често в колекции, докато в природата ги има в изобилие. Такива видове се гледат от по-тесни специалисти-биолози, защото имат много специфични изисквания.

Най-впечатляващи охлюви в колекцията в Добрич са южноамериканският вид, които живеят 32 години, както и тези, които са големи колкото човешка длан. Има и охлюв албинос.

Желаещите могат да вземат в ръка някои от охлювите, но при специални условия, които да предпазят животното от директен досег с човешката кожа, което не е благоприятно за тях. Кожата на човека е суха, солено-кисела, а може да е третирана и с козметика.

Изложбата остава в Добрич до неделя с работно време от 9:00 до 19:00 часа, в неделя от 10:00 до 17:00 часа. Експозицията е съвместна с изложбата на екзотични животни - змии, варани, крокодилчета и други.

c