Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

Германия подготвя мерки за пристигащите от областите Добрич, Варна и Благоевград

Посолството на България в Берлин е било информирано от Министерството на външните работи на Германия, че като част от превенцията срещу коронавируса се подготвят мерки спрямо влизащите в страната от три региона на България – Варна, Благоевград и Добрич, съобщава БГНЕС.

От Българското Външно министерство препоръчват на българските граждани да се въздържат от пътуване в Германия!

Трите региона ще бъдат обявени за рискови, като от събота, 8 август, всички пристигащи от тези региони ще подлежат на задължително тестване. До получаване на резултата от теста за тези граждани е в сила задължителна 14-дневна карантина. Тя ще отпадне при отрицателна проба.

Тестът трябва да бъде направен до 72 часа след влизане на територията на Германия. Допуска се тестване и в страната на тръгване, ако то е извършено от сертифицирана лаборатория и е до 48 часа преди пристигането в Германия.

Препоръчително е при отрицателен тест да се направи нов няколко дни по-късно. Този втори тест не е задължителен, но германските здравни власти имат право да го изискат, ако смятат за необходимо. Както първият, така и евентуално вторият тест, ще са безплатни.

Припомняме, че от началото на август т.г., Белгия предприе аналогични мерки спрямо пътуващите от Североизточна и Югозападна България.

c