Неделя, 23 юни 2024

23.06.2024

Последвайте ни

Феновете на "Междузвездни войни" посвещават 4 май на космическата сага

Денят на култовата космическа сага „Междузвездни войни“ 4 май е неофициален празник за феновете на Star Wars, които организират в цял свят най-различни атрактивни събития.

Като всичко, което възниква от колективната страст на група хора, празникът на феновете на „Междузвездни войни“ 4 май няма ясен произход. Няма официална година на начало, няма официално посвещение. Може обаче да се каже, че се отбелязва медийният франчайз Междузвездни войни, създаден от основателя, бивш председател и главен изпълнителен директор на Lucasfilm Джордж Лукас. Според някои информации отбелязването на деня се разпространило бързо чрез медиите от началото на франчайза през 1977 г.

Масовото явление сега надхвърля английския каламбур, който го вдъхнови. Това е ефектната игра на думи с ключовата фраза в сюжета на сагата – May the force be with you (Нека силата да бъде с теб) – девизът-поздрав на рицарите-джедаи в поредицата. Чрез него, рицарите-джедаи си пожелават успех в начинанията и вяра в могъществото на “светлата страна” на силата. Каламбурът гласи „Нека 4-ти бъде с теб“ May the fourth (force) be with you (англ. fourth – четвърти, англ. force -сила, May (англ.) – май).

Най-ранната употреба на фразата „Нека 4-ти бъде с теб“, за които има доказателства, датира от 1978 г., една година след излизането на „Междузвездни войни: Нова надежда“. Тогава „Междузвездни войни“ се утвърдиха в американската популярна култура и станаха „като ръкостискане“, както по-късно ще коментира професор Лео Брауди в документалния филм „Империя на мечтите“. През онова лято на 1978 година фразата е използвана като трик, за да се отбележат честванията на Деня на независимостта на четвърти юли.

Друга версия - фразата е използвана за първи път на същата дата през 1979 г. в деня, когато Маргарет Тачър става министър-председател на Великобритания. По това време местен вестник излиза със заглавие, отбелязващо нейната победа, което гласи: „Нека четвърти бъде с теб, Маги”.

„Междузвездни войни“ е филмова космическа сага на американския режисьор Джордж Лукас, създадена през 70-те години на ХХ век и разработена от неговата компания „Лукасфилм“. Поредицата се състои от девет филма и един между трети и четвърти филм. Първият, четвърти по сюжет A new hope (Нова Надежда) се състои на 25 май 1977. Оттогава насам „Междузвездни войни“ оказват огромно влияние върху съвременната попкултура и са втората най-печеливша серия на всички времена със спечелените 9,3 милиарда долара, изпреварени само от Киновселената на Марвел. Основната сюжетна линия, представена във филмите и по която се изгражда старата „Разширена вселена“ и новият Официален канон (от 22 април 2014 г.) на „Междузвездни войни“, е вдъхновена от древния Рим.

c