Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Европа Директно Добрич ще отбележи празника на Европа – 9 май, с поредица от събития

Европа Директно Добрич ще отбележи празника на Европа – 9 май със поредица от събития. Радиопредаване - „Върховенството на закона, демокрация и зачитане на европейските ценности“, ще се излъчи в ефира на радио „Добруджа“ в предиобедния блок, между 10 – 11 ч. Ще бъдат дискутирани ценностите, на които се основава европейския съюз и тяхното прилагане в нашата страна с представителите на местната власт - кметовете на Добрич и Шабла –  Йордан Йорданов и Мариян Жечев, членове на мрежа от представители на местното самоуправление в ес, по проект на Европейската комисия „Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление“, с цел подобряване на комуникацията по въпросите на ес, както и адвокат Юрий Митев, представител на адвокатурата като институция, която защитава правата на хората  в случай, че те бъдат нарушени.

Среща с представителите на европейските мрежи на територията на област Добрич. Тя ще се проведе в залата на ТПП - Добрич, организация домакин на Европа Директно от 11 ч.

Поканени за участие са Областен информационен център Добрич, МИГ Добричка, МИГ Тервел-Крушари, МИГ Балчик – Генерал Тошево,  Сдружение "Местна инициативна рибарска група – Шабла – Каварна - Балчик", EURES съветника към бюрото по труда в гр. Добрич и представители на Финансово-стопанската гимназия, която е сред училищата посланици на европейския парламент. Целта на срещата е да се представят дейностите на мрежите и да се обсъдят възможностите за взаимодействие и организиране на съвместни събития.

Прожекция на късометражни филми, създадени в рамките на европейски инициативи, които насърчават активното, демократично и гражданско участие на хората в техните общества и в Европа - „Европейско наследство за гражданска ангажираност и участие“ в кино клуб „Икар“ от 14:00 ч., вход свободен

В програмата:

“Фестивал на изкуствата за правата на човека в Дъблин”

Фестивалът свързва изкуствата с гражданското общество и показва ролята им за насърчаване правата на човека. Филмът ни среща с организаторите на фестивала.

- “Нашето бъдеще е в нашите ръце - петъци за бъдеще”

Петъци за бъдеще (fridays for future) е глобално движение „климатична стачка“, започнало през август 2018 г., когато 15-годишната тогава Грета Тунберг стартира училищна стачка, свързана с промените в климата. Филмът разказва историята на организацията „Младежи за климата” във Валенсия, Испания, част от движението Петъци за бъдеще.

- поредица “Моята история”: “Събуждане за живота”, “Лайден на ролери”, “Шот енергия”

В 3 късометражни филма млади хора с различен произход разказват своите истории за предизвикателства и преживявания си по време на пандемията и за инициативите, които са организирали.

c