Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Единственият кабинет по съвременна литература на името на Георги Марков е в Добрич (ВИДЕО)

Преподавателят Дияна Боева за съвременната българска литература и Георги Марков

Преподавателят по български език и литература в Езикова гимназия “Гео Милев” в Добрич Дияна Боева създаде театичен кабинет по съвременна българска литература на името на писателя  Георги Марков в училището.

Учениците могат да се докоснат до избрани съвременни български автори. В стаята са подредени техните портрети, малка библиотека с ценни книги, читателски кът, удобни чинове и фототапет на книгата “Различната българска литература” с QR код към нея. Правят впечатление и портретите на Захари Стоянов и Алеко Константинов.

“Издателство “Ерго” издаде тази наша книга, която напълно безплатно се сваля от сайта на издателството след регистрация. Участват мои ученици, които бяха класирани, преди две години, на конференции към Ученическия институт на Българската академия на науките”, каза преподавателят Дияна Боева.

Книгите с литературна критика във витрините са дарение от Института по литература към Българската академия на науките, но по-голямата част от поетите и писателите са закупени с помощта на ученици и учители от гимназията. 

В малката библиотека в кабинета има книга за Иван Методиев, Алеко Константинов, анкета с Радой Ралин и други свързани с литературата критика и история. Във втората и третата витрина са почти всички поети и писатели от фототапета с представителни свои книги: Петя Дубарова, Христо Фотев, Здравко Кисьов, Иван Методиев, Биньо Иванов, Иван Ланджев, Иван Цанев, Виктор Пасков, Блага Димитрова и други. 

“Нещото, което обвързва всички тези автори е тяхната непримиримост, несъгласието им със социалистическия реализъм (които творят по това време), а и дори когато правят компромиси, се вижда, че пак държат на своята индивидуалност; това са хора извън канона”, сподели Дияна Боева.

Тя отбеляза – “Името на Георги Марков е важно в нашата обща история, важно е и чисто литературоведски, важно е да знаем съдбата на подобни българи, които обичат родината си, които са част от някаква система, тогава тоталитарна, успяват да я опознаят, успяват да се отвратят от нея.”

“Георги Марков е свободолюбив човек. Ние също трябва да бъдем свободни, хора, които да следваме целите, мечтите си, каквито и да са. Мисля, че той е подходящ пример за младите хора”, допълни учителят от Езиковата гимназия.

Какъв човек е бил българският писател, театрален и филмов сценарист, а впоследствие – публицист и дисидент, живял и творил в условията на социалистическа България и в емиграция Георги Марков, попитахме Дияна Боева.

“Това е много интересно. Никой, никога не ме е питал, какъв човек е бил. Когато подхождаме към Георги Марков, именно с това трябва да започнем – Какъв човек е бил? Аз съм говорила и с неговия братовчед Любен Марков, и с негови приятели, като Димитър Бочев, Димитър Кенаров, който е изследовател на творчеството му, чела съм Репортажите и останалите му текстове, писани в България”, отговори учителят.

“Георги Марков е витален човек, човек който обича живота, човек който иска да бъде свободен, и от там насетне да пише свободно, да живее свободно, да казва какво мисли… Аз не казвам, че винаги е прав или не, но той може да отстоява”, сподели Боева.

Дияна Боева сподели и за живота на Георги Марков зад граница. “Виждам, че на него му е трудно в Лондон, преди това в Италия. Той отива там и тогава започва да учи английски. Но очевидно е пробивен, с голямо желание да напредва в литературата, с мечти, които иска да осъществи. Той никога не е бил кариерист, справя се с всички трудности, работи в BBC London, DW, Свободна Европа, пише репортажи, превежда, опитва се да напише своя роман на живота си”, каза тя.

В крайна сметка, обаче, авторът и дисидент попада в полезрението на службите и бива убит. “Няма човек, който заслужава подобна съдба… “, категорична е Дияна Боева.

Георги Марков оставя ярка следа след себе си.

“Цялата атмосфера в стаята ни казва да бъдем непримирими, но не по онзи шумен начин. Да бъдем патриоти, да обичаме родината си. И това е добре за учениците – да бъдат отговорни, да следват мечтите си, не звучи шаблонно”, посочва учителката по литературно творчество.

Кабинетът е реализиран по програма на Министерство на образованието и науката “Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда” по модул “Съвременна среда за качествено образование по хуманитарни науки”. В създаването му активно се включват и учениците на Дияна Боева от 9 и 11, които с помощта на училищната общност даряват част от книгите.

“Най-много ми беше интересно да направя този фототапет, да закупя книгите, които са също така и в библиотеката, и да направя тематично кабинета – Различната българска литература, т.е. кабинетът „Марков“ да бъде ресурс за изучаване на една различна литература или по-скоро за провокация към тази литература”, подчерта учителят по български език и литература.

Всички автори представят интересна гледна точка за света около нас, но има ли такива, които могат да запалят учениците по-лесно към навлизането в света на буквите, питаме Дияна Боева.

“Да, има такива, които се възприемат по-лесно! Което не означава, че са по-елементарни или нещо такова. Всички полудяха по Мартин Петков, софийският юрист и стихосбирката му „Приготвяне на багажа за път“. Той има едно такова, ясно, директно и много проникновено слово и звучи като истина. Това в литературата се нарича автентичност. Те мислят, че Мартин Петков е откровен, аз не им задавам такива въпроси, какво е искал да каже авторът. Но до някои творци стигат бързо. Те по-скоро възприемат лекото, приятното слово, казаната истина, дори на поетеса като Екатерина Йосифова. Защо никой не изучава Екатерина Йосифова – защото е елегантна, защото има един минимализъм в себе си, наслагване на едно напрежение, няма външна експресия, но в същото време казва всичко директно”, предаде с мнението си Дияна Боева.

От учебната 2020-2021 година Георги Марков бе включен в учебниците по литература за X и XI клас с биографични бележки и откъси от „Задочни репортажи“, но той все още остава извън задължителната програма. Дияна Боева обаче включва Марков в часовете си още преди творчеството на писателя официално да стане част от програмата. А днес учениците й имат досег с “Различната българска литература” в кабинет на името на писателя-есеист.

c