Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Днес отбелязваме Световния ден на съня

Световният ден на съня се отбелязва всеки трети петък на месец март от 2002 година насам. Инициативата е на Световната асоциация за профилактика на съня, Световния фонд за психично здраве и Световната здравна организация.

Чрез този ден се отправя глобален призив за организиране на дейности за повишаване на осведомеността за здравословния сън. Експерти по съня и защитници на общественото здраве в над 70 страни организират днес местни, регионални и национални дейности за насърчаване на здравето на съня.

Темата за 2023 година е „Сънят е от съществено значение за здравето“.

Точно като правилното хранене и упражненията, сънят е в основата на физическото, психическото и социалното благосъстояние на човека. Сънят обаче все още не се счита за основно поведение за добро здраве. Световният ден на съня е възможност за насърчаване на здравето на съня. Експертите твърдят, че недоспиването и неспокойния, непълноценен сън са се превърнали в епидемия, на която трябва да се обърне сериозно внимание. Липсата на добър сън води до влошена концентрация и се отразява негативно при дейности, изискващи прецизност и добра кондиция.

Има няколко правила за здравословен сън, като основните са важни както за децата, така и за възрастните. Трябва да лягаме и ставаме по едно също време. Следобедната дрямка не трябва да е повече от 45 минути. Няколко часа преди да си легнем не трябва да посягаме към алкохол и тежки храни. 6 часа преди сън не трябва да се пие кафе и силен чай и да се яде шоколад. Спалнята трябва да е добре проветрена, без дразнеща светлина.

c