Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Днес миряните честват паметта на апостол Тимотей и на св. Анастасий Перски

За Свети Тимотей е записано, че е роден в град Листра в област Ликаония, Южна Мала Азия, в семейството на еврейка и езичник. По времето, в което Свети апостол Павел проповядвал в този град успял да спечели за християнската вяра семейството на младия тогава Тимотей, който избрак да тръгне с апостола като негов помощник. От този момент той непрекъснато бил с него по време на проповедническата му мисия из Мала Азия, Гърция, Йерусалим и Рим. През цялото рова време апостол Павел му възлагал важни поръчения. През последните си земни години го избрал да се грижи, като епископ, за църквата в Ефес.

Прието е да се нарича се апостол, защото разпространявал вярата в Христос наравно с другите апостоли, макар сам той да не бил пряк ученик на Спасителя. Апостол Павел пише до Тимотей две послания, в които му дава съвети за неговата епископска дейност. Те са част от книгите на Новия Завет в Библията.

Свети Тимотей среща края на земните си дни на 22 януари 97 г.. В този ден той погинал от гнева на група езичници, тъй като се изправил пред шествие на идолопоклонници, изобличавайки ги за безсрамните им действия по време на тържествата в чест на богинята Артемида.

Преподобномъченик Анастасий се родил в Персия и живял през VI-VII век. Казвал се Магундат и служил в конницата на цар Хорзой ІІ. При военните походи в Мала Азия, Египет и Палестина той се запознал с християнството. А когато му се удала възможност, напуснал войската и отишъл в Йерусалим. Там се обучил в истините на християнската вяра и приел кръщение. После постъпил в манастир край свещения град и се подвизавал с името Анастасий. А понеже тогава персите владеели Палестина, Анастасий често влизал в спор с тях и ги убеждавал да се откажат от езическата си вяра. Затова бил заловен, затворен в тъмница и измъчван дълго време. Накрая го осъдили на смърт и така умрял за вярата си в Иисус Христос заедно със 70 свои сподвижници. Това се случило в 628 г.

c