Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Директорът на музея в Балчик представи историческите възстановки като метод на възпитание

На научна конференция в Българската академия на науките, директорът на ИМ-Балчик Радостина Енчева представи музея с темата "Историческите възстановки като метод на възпитание и приемственост между поколенията. Живата история на Добруджа." Публикацията обхваща всички исторически възстановки, които са се провели през последните две години в музея във връзка с музейните проекти "Музеят като образователна среда" и "С България в сърцето" и ще бъде включена в научен сборник.

Самите възстановки са съсредоточени към достоверно представяне на ритуали, обреди и обичаи. Имат символно значение за формирането на днешнотото историческо възпитание и са насочени предимно към подрастващото поколение, като правят по-достъпно разбирането на децата за миналото, а провокираният интерес улеснява процеса на запомняне. Образователните програми на ИМ-Балчик показват, че музеите имат свой собствен път в реконструирането на миналото и своя образователна задача - формиране на ценностно, емоционално отношение към културното наследство.

От сърце благодарим на партньорите участвали в това начинание: Национален военен университет "Васил Левски", гр. В. Търново и специално на доцент Ваня Димитрова, полковник Иван Илиев от Министерството на отбраната, Деа и Георги от група "Ян Бибиян" с. Гурково, Група за народни обичаи "Живи корени" към НЧ "Свобода-1897", с. Гурково, с ръководител Димка Кирчева, НЧ "Паисий Хилендарски - 1870", гр. Балчик с читалищен секретар Веселин Павлов и децата и учителите от ДГ "Здравец", гр. Балчик, с директор   Мария Стоянчева.

Източник: Исторически музей Балчик

c