Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Димитрина Германова от Добрич: Спечелването на Гран При е огромно чудо

Гран При от 30-ото издание на Европейския младежки поп-рок конкурс „Сарандев” спечели Димитрина Германова от Добрич. Момичето е на 17 години, възпитаничка на Езикова гимназия „Гео Милев”, профил Немски и испански език. Занимава се с вокално пеене от 7 години в Студиото за поп-рок певци „Сарандев” към Общински младежки център „Захари Стоянов” с ръководител и вокален педагог Елена Карабельова. От скоро работи и с доц. Алис Боварян – преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София.

Какво е да спечелиш Гран При в родния си град? Очаквахте ли най-голямата награда?

Снощи ми се случи огромното чудо да спечеля Гран При на Международния конкурс „Сарандев”. Честно казано, когато ми съобщиха новината аз не можех да повярвам. За мен това е огромна отговорност и огромна чест. Когато се записвах за конкурса бях скептично настроена за представянето си, тъй като не съм имала възможността да се подготвя детайлно имайки предвид участието ми в мюзикъла „Коса” на Варненската опера. То ми отне много от моето време и нямах възможността да репетирам достатъчно време с Елека Карбельова и доц. Боварян. Дори се надявах да не се изложа. Бях много шокирана като ми съобщиха, че печеля Гран При. Много съм щастлива, защото слушах абсолютно всеки един изпълнител, от първата песен до последната. Не го казвам от куртоазия или за да подсиля ефекта от наградата, но на такъв силен конкурс, мисля, че не съм присъствала досега. А аз съм обиколила доста конкурси в страната и в чужбина. Наистина участниците бяха на много високо ниво и това прави наградата още по-специална за мен. А и да не говорим, че това е 30-ото юбилейно издание, което прави отличието още по-ценно.

Кои песни изпълнихте и, според Вас, с какво те впечатлиха журито?

Първата ми песен бе „Вярвай в мен” на Нора Караиванова. Втората, която е по избор, бе „Creep“, изпълних я в кавър версията на Postmodern Jukebox, които правят акустични винтидж кавъри на песни. Бях силно впечатлена от тази тяхна интерпретация, тъй като показва много възможности на изпълнителя. Не знам с какво съм очаровала журито. Моят коз е винаги да залагам на емоцията, която придавам с песните. Дори и вокално да не съм абсолютно безупречна предпочитам да се реванширам с артистичност и с емоция. Това винаги достига до публиката и широката аудитория оценява когато изпълнителят влага сърцето и душата си в песента.

От кои други конкурси имате Гран При? Кое е най-ценното за Вас?

Печелила съм награда Гран При на конкурси в Бургас, в Карлово, в Лондон, във Варна. Не мога да си спомня абсолютно всяка награда. Но тази от „Сарандев” е най-ценната, защото това е любимият ми конкурс.

На какво се дължат успехите Ви? Достатъчен ли е само талантът?

Определено не е достатъчен само талантът. Аз съм на мнението, че изпълнението, което представям на сцената, винаги е може би 5 процента талант и 95 процента работа. Успехите ми са резултат на общата ми работа с всички преподаватели, най-вече с Елена Карацельова и с доц. Алис Боварян, които са неуморно зад гърба ми и ме подкрепят, винаги ми помагат с ценни съвети. И успяват винаги да ми покажат най-доброто, така че да мога да представя и себе си, и тях по най-добрия начин.

Какви изяви Ви предстоят – в момента се подготвяте за участието си във втори мюзикъл, ще се представяте ли в конкурси?

Конкурсите може би тази година ще бъдат по-ограничени, тъй като много скоро започвам втори репетиционен период за мюзикъла „Цар Лъв”, отново продукция на Варненската опера. Премиерата ще бъде на 11 август в Летния театър във Варна. Много се вълнувам, защото тези два мюзикъла – „Коса” и „Цар Лъв”, са нещо съвсем различно за мен. Премиерата на мюзикъла „Коса” беше дебютът ми на професионална сцена. Тези преживявания са много ценни и полезни за мен, тъй като аз имам шанса да се уча от вече завършени артисти. Невероятно преживяване е да бъдеш на една сцена с имена като Мариан Бачев, Нора Караиванова и други много големи изпълнители.

Какво е посланието Ви към младите хора, които се занимават с музика?

Пожеланието им е да се стараят, да търсят себе си в музиката, която изпълняват. Защото, независимо колко добре вокално е изпълнена песента, ако няма душа, ако го няма това късче индивидуалност много трудно ще се отличат.

c