Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Дигитализират “100-те туристически обекта”, сред тях и 4-те обекта в област Добрич

Инициативата на Български туристически съюз /БТС/ “Опознай България – 100 национални туристически обекта” ще бъде дигитализирана, обяви председателят на БТС Венцислав Велев в предаването “Денят започва” по БНТ 1.

Проектът по дигитализацията предвижда, когато турист пристигне на даден обект да може да сканира QR-код със своя телефон, като предварително трябва да има мобилното приложение на “100-те” в устройството.

GPS системата на телефона ще локализира, къде се намира туриста, след това ще активира кода и на екрана ще излезе кратко разяснително видео за обекта, къде се намира, какво представлява и кратка информация за историческите или природните факти около съответния обект, обясни Венцислав Велев.

Обектите на територията на област Добрич са Художествената галерия в Добрич, Дом-паметник “Йордан Йовков” в Добрич, Архитектурно-парков комплекс “Двореца” в Балчик и Археологически резерват “Калиакра” край Каварна.

Дигиталния печат ще бъде приравнен с физическия, но и традиционния печат в книжката остава, защото има почитатели на традиционния начин на обиколките с получаване на физически печат и слагането на марка, поясни Велев.

Причината за модернизацията са времената, в които живеем и въпреки почти 130-годишната история на БТС, той трябва да влезе в XXI век, разясни председателят на съюза. “Промените в БТС са в ход и ние трябва да отговорим на изискванията и новите критерии, които имат всички туристи, за да можем да влезем в този стандарт” поясни той.

100-те национални туристически обекта” е много приятно изживяване, особено за тези, които имат и 100-тния печат”, каза Велев и съобщи, че вече над 30 000 души в страната имат “златна значка”, която се дава на всеки, събрал всичките печати.

Инициативата е създадена през 1966 г. по идея на Българския туристически съюз. Основната идея  е всеки турист да се запознае с най-хубавите и най-свидните за всеки българин планини, природни и исторически забележителности, музеи и паметници.

c