Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Дейности за представяне на ЕС и политиките му обсъдиха представители на европейски мрежи в Добрич

В Деня на Европа в Добрич се проведе среща с представителите на европейските мрежи на територията на областта. Домакин бе Европа Директно Добрич.

Участваха представители на Областния информационен център, МИГ Добричка, МИГ Тервел-Крушари, Сдружение "Местна инициативна рибарска група Шабла – Каварна - Балчик", EURES съветника към Бюрото по труда в гр. Добрич и представители на Финансово-стопанската гимназия, която е сред училищата посланици на Европейския парламент.

На срещата те представиха дейностите на мрежите и да обсъдиха възможностите за взаимодействие и организиране на съвместни събития.

Благодарение на мрежата Европа Директно гражданите на област Добрич ще имат още по-лесен и пряк достъп до информация за Европейския съюз. Целта на тези центрове е да укрепят важната връзка между институциите на ЕС и гражданите, независимо къде живеят те. Офисите предоставят информация за политиките, решенията и възможностите, които дава ЕС. Има и обратна връзка – чрез центровете до Съюза стигат наболелите граждански проблеми, да получават информация какво се случва в област Добрич и как това кореспондира със стратегиите и политиките на ЕС, каза Герман Германов – главен секретар на Търговско-промишлената палата, организацията - домакин на Европа Директно Добрич.

Сред инициативите, които центърът предвижда да осъществи тази година, са три курса за възрастни хора. Ще бъдат организирани срещи с по-възрастното население от областта, като целта е то да научи как може да използва мобилните телефони и компютрите, за да проверят сметките си, как да бъдат полезни за себе си,  как функционират платформи като Е-здраве и Супердок, каза Татяна Гичева от ЕДД.  Европейската година на уменията, въвеждането на еврото и бъдещето на Европа са сред акцентите в дейността на Европа Директно Добрич през 2023 г.

Основната задача на Областния информационен център е да информира за възможностите за финансиране с европейски средства. Същевременно популяризира добри практики на добре изпълнени проекти на територията на областта. Организира различни информационни събития, посочи управителят му Геновева Друмева.

МИГ Тервел-Крушари работи с бюджет от 3,8 млн. лв. До момента са подадени 60 проектни предложения, 47 са одобрени и са изпратени 2,288 млн. лв. безвъзмездни средства.

МИГ Добричка управлява Стратегия за водено от общностите местно развитие на стойност 3,7 мрн. лв, като има одобрени над 60 проекта. В момента е в процес на разработване на новата стратегия за ВОМР до 2027 г.

Финансово стопанската гимназия „Васил Левски“ е училище-посланик на Европейския парламент за четвърта поредна година. Има девет приключени проекта по програма Еразъм на обща стойност около 250 хиляди евро. Проектите дават възможност на учениците „отвътре“ да видят как работи Европейският съюз, да разберат ползите от Европейския съюз на място.

От Дирекция „Бюро по труда“ представиха и европейската мрежа на службите за заетост EURES и дейността й на територията на България и Добрич.

По време на срещата бяха обсъдени идеи за партньорство между организациите, които да дадат възможност повече важна за гражданите информация да достига до тях.  

c