Четвъртък, 01 август 2024

01.08.2024

Последвайте ни

Депутатът от БСП от Добрич Мая Димитрова след срещата с ИТН: Важно е, че се получи диалог

Мая Димитрова участва в срещата между с представители БСП и ИТН

„На тази първа среща проведохме разговори по различни политики, свързани с правосъдие, енергетика, здравеопазване, образование. И не на последно място, а може би едно от основните неща – демографската катастрофа“, каза пред Про Нюз Добрич Мая Димитрова.

Тя подчерта, че това са първи разговори. „Това, че имаме допирни точки – всяка политическа група и партия, която мисли за държавата и хората, би следвало да изведе тези политики на преден план. Но това, с което завършихме разговорите, е, че ако на следващ етап се окаже, че има политически групи, които са съгласни да подкрепят третия мандат за съставяне на правителство, разговорите ще бъдат по-детайлни“, каза Мая Димитрова. Тя напомни обаче, че БСП има Устав и Национален съвет, който трябва да каже своето решение. Но, това ще е на етап следващи разговори.

„Това, което днес ми направи впечатление, е желанието за диалог, който се и осъществи. Защото, за съжаление, досега при водене на разговори желанието за диалог е липсвало. Много зависи и от останалите политически групи как ще приемат тези разговори“, добави още народният представител от Добрич.

БСП и „Има такъв народ“ намериха много допирни точни. Двете формации са категорични, че липсата на редовно правителство оставя България без възможност за еврокомисар в ключов ресор, какъвто е енергетиката. Нуждата от промени в здравеопазването, за да бъде то наистина достъпно и безплатно за всички български граждани, се очерта като друга консенсусна точка. Подкрепа намери тезата, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества. В сферата на образованието на преден план излезе обща позиция относно делегираните бюджети. Представителите и на двете групи изразиха тревога от демографската катастрофа, в която се намира страната ни и нуждата от спешни мерки за справяне с нея.

БСП и „Има такъв народ“ имат общи виждания и за необходимостта от развитие на ядрената енергетика в страната и гарантиране на енергийната сигурност.

На последно място бяха отчетени общи позиции по темите в правосъдната система – закон за несъстоятелността на физическите лица, ефективно законодателство за борба с корупцията,  закон за прякото участие на гражданите в държавната власт.

c