Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Държавен архив - Добрич ще отбележи Международния ден на архивите

Държавен архив – Добрич кани жителите на града на отбелязване на Международния ден на архивите 9 юни. В сградата на Архива на ул. „Славянска” 26 на 10 юни ще бъде подредена документална изложба по повод 95 години от рождението на големия български агроном и селекционер на пшеница Тодор Рачински. Предвижда се също да бъде връчена грамота „Читател на годината” за 2023 г.

Основаването на държавни архиви в България е свързано с издаването на Указ № 515 на Президиума на Народното събрание от 10 октомври 1951 г. за създаване на Държавния архивен фонд (ДАФ) на Народна република България. В него са определени основните принципи за централизирано държавно организиране на архивното дело – обхватът на ДАФ, системата и организацията на държавните и учрежденските архиви, взаимоотношенията между тях, редът за работа с документите, сроковете за тяхното съхранение. На основа на указа е създадено Архивно управление към Министерството на вътрешните работи.

Приетият през 2007 г. Закон за Националния архивен фонд определя днешния статут и наименование на Държавна агенция „Архиви“.

 

 

c