Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Честваме Благовещение!

На 25 март празнуваме Благовещение. На този ден Архангел Гавраил се е явил на Богородица. Той й съобщил, че тя ще бъде Божията майка. Тази блага вест дава и наименованието на празника – Благовещение, който е утвърден от Православната църква през VII век.

Макар да е във Великия Пост, поради своята голяма празничност, по изключение днес може да се яде риба, затова обикновено тя присъства на трапезата. По традиция често се приготвя рибник – риба с ориз. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.). Пече се пита, която се намазва с мед и се раздавала на съседи и близки.

Нехристиянски, езически народни вярвания, характерни за някои региони, били, че на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, затова често тогава са се дупчели ушите на малките момиченца. Също, че през деня всяка отрова губела силата си. Свързан с това обичай бил стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина, жените не докосвали игли, куки или конци.

Днес празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Евангелина и др.

c