Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Бюджетите на 90 домакинства от област Добрич ще изследва на Националният статистически институт

Деветдесет домакинства от четири града и пет села в област Добрич ще участват в ежегодното Наблюдение на домакинските бюджети на Националния статистически институт (НСИ).

Изследването ще се проведе в градовете Добрич, Балчик, Каварна и Генерал Тошево, както и в селата Божурово, Зърнево, Къпиново, Сенокос и Смолница, информират от НСИ.  

Избраните на произволен принцип 90 домакинства са разделени поравно в три подизвадки. В периода април – юни участниците от всяка ще се включат последователно в Наблюдението. Всички домакинства ще бъдат изследвани на ротационен принцип четири пъти в рамките на 12 месеца.

По време на своето участие те ще описват в дневници получените доходи и направените разходи през текущия месец и ще попълват информация за нерегулярни доходи и разходвани средства за предходните два месеца, когато не са били включени в изследването.

Наблюдението се осъществява с помощта на анкетьори, които се легитимират със служебна карта и писмо от председателя на НСИ при първото си посещение в домакинствата. Те са задължени да пазят в пълна тайна получената от тях информация. Предоставените от домакинствата лични данни ще бъдат събирани, обработвани и съхранявани само за производството на статистическа информация.

Наблюдението на домакинските бюджети е част от Националната статистическа програма за 2023 година. То ще обхване 3060 домакинства от цялата страна, избрани на случаен принцип и разделени в три подизвадки от по 1020.

Изследването е основен източник за получаване на обобщена информация за доходите, разходите и потреблението на населението в страната, която е необходима за разработване на различни политики и мерки в социалната сфера. Подобни изследвания се правят всички държави от Европейския съюз и в редица страни по света. Евростат периодично използва данните от наблюдението на НСИ за сравнение между страните членки на ЕС, припомнят от института. 

 

 

c