Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Благотворителен пленер в памет на скулптора Янко Бонев събира в Балчик творци от две държави

Първият благотворителен пленер в памет на скулптора Янко Бонев, който след дни щеше да навърши 78 години, събира в Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик творци от четири направления и две държави в периода 1-3 юни.

От България участват каменоделецът Дарин Ганчев, скулпторът Денислав Сираков и художникът Радослав Рудачев-Руди, а от Румъния – фотографът Ади Коджан, художниците Овидиу Карпушор , Михаела Виеру и Оби Платон, скулпторът Мариус Иванович и Разван Попа – режисьор на Националния театър на Румъния.

 „Сърцето на баща ми винаги е било в този град и в този регион. Той беше една изключително светла личност; скулптор, който твърдеше, че а България ѝ липсва Ренесансът. Той се изразяваше чрез този авторски похват – по-скоро обърнат към класиката, вълнуваше го митологията. Беше един много космополитен човек, пръскаше светлина и учеше всички нас, че изкуството е вечно и винаги трябва да гледаме нещата отвисоко и отдалеч“, каза на пресконференция в културния институт Деяна Бонева, дъщеря на скулптора.

„Той виждаше в бъдещето. Винаги е подавал ръка на младите хора и вярваше, че бъдещето принадлежи на тях. Много се радвам, че се постави началото на този пленер, който ще бъде ежегоден“, допълни тя.

Организатори на пленера са сдруженията „Черноморска котва“ и „Кибела“. „Темата на този пленер е „Янко Бонев – Балчик отвъд сезоните“ по темата на една от неговите изложби и конкретна негова скулптура. Това следва да покаже, че Балчик далеч не е само курорт през лятото – това е един монументален град с 2600-годишна история, който може да предложи много повече от море, а именно култура, история, въздух и много интересни и хора“, каза на пресконференцията Иво Пенчев, представител на „Черноморска котва“.

„Пленерът съвпада с нашата 15-а годишнина, която се навършва на 7 юни. Един от съоснователите е Янко Бонев. Дейността, която развиваме, е на територията на общините Каварна, Балчик и Шабла. Тази година, съвместно със сдружение „Черноморска котва“ и Деяна Бонева, взехме решение да направим ежегоден този пленер, като творбите от пленера ще бъдат разиграни на благотворителна вечер, а събраната сума ще бъде дарена на детските отделения на двете болници – в Каварна и Балчик“, каза Никола Воденичаров от сдружение „Кибела“.

Балчик е сакрално място, на което е имало живот още от Неолита. Неслучайно тук е намерен най-старият храм на богинята майка Кибела, гърците създават първата колония и Реджина Мария оставя сърцето си в този град, каза на пресконференция Владимир Петков, един от организаторите на пленера.

Тука има един природен феномен, който съществува на три места в света. В италианското рисувателно изкуство той се нарича „Сфумато“ и се получава, когато под въздействието на студена морска вода, силно слънце, изпарения и мъгла всичко изглежда като през призрачна мъглявина. Другите две места са Кейп Таун и Монтерей в Калифорния. Балчик е уникално място само по себе си. Това, което художниците в италианските школи се мъчат да постигнат като техника, тук го има като даденост. Това беше една от основните причини да сме в този прекрасен град, каза още той.

Янко Бонев е роден на 7 юни 1945 година. Негови творби са в частни колекции по цял свят, а повечето му реализирани проекти могат да бъдат видени в различни български градове – на централните площади в Балчик, Добрич, Русе, Благоевград и не само, припомни Жени Михайлова, директор на ДКИ – КЦ „Двореца“. Скулпторът е правил две изложби в „Двореца“ в Балчик – през 2006 и 2015 година. 

„Много съм щастлива, че съм имала допир с този художник и скулптор, защото когато за първи път го срещнах през 2006 година, за мен беше невероятно чувство. Тогава още не знаех, че е толкова известен, и за мен той беше като учител, по-голям брат, който представя, дава на хората около себе си не само светлина, но и образователна ценност. Нещо, което много малко хора и артисти от неговата величина могат да направят. За мен той беше не само учител, но и много интересен човек, енциклопедист, ерудит и много силна личност“, допълни Жени Михайлова. 

 

c