Неделя, 21 юли 2024

21.07.2024

Последвайте ни

Атлетът от Балчик Димо Андреев стана европейски вицешампион

Състезателят на "Черно море" Балчик Димо Андреев направи инфарктно състезание и завоюва сребърния медал на чук (5 кг) на европейското първенство за юноши и девойки под 18 години в Банска Бистрица, Словакия на 20 юли.

Възпитаникът на треньора Андриан Андреев постигна 72.49 в най-добрия си опит и отстъпи само на водачът в световната ранглиста Томас Уилиямс (Ейре), който регистрира 73.95.

Състезанието започна тежко за Димо, който записа 66.16 в първото си излизане на сектора и след това направи два фаула. Този метраж му донесе осмото място и риск за отпадане.

Атлетът от Балчик вече показа истинските си възможности в четвъртия кръс със 71.49 и излезе на втора позиция. Тогава дойде и още едно предизвикателство. Ян Делевски (Полша) и Сотириос Гентекис (Гърция) доведоха личните си рекорди до 72.09 и 71.98, с което остави Андреев на четвърто място. Той веднага отговори със 72.49 и атакува първото място в шести опит със 71.68. Магно Лопис (Испания) взе бронза със 72.48 – само на сантиметър от Димо.

След финалния опит българския атлет бе със сълзи на очи, но с първото си отличие от голямо първенство и много обрати и опит от това вълнуващо състезание.

Пред медиите Андреев заяви: „Не постигнах това, за което дойдох в Банска Бистрица – златния медал. Продължавам да тренирам усилено, за да покрия норматив за световното първенство за юноши и девойки под 20 години в чук 6 кг. Благодаря на треньора ми, цялата ни група от Балчик и родителите ми, които бяха тук.“

Със сребърния медал на Димо Андреев България вече има пълен комплект медали от първенството след титлата на Радина Величкова на 100 м и бронзовото отличие на Християн Касабов на 110 м с препятствия.

Източник: atletikabg.com

c