Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Астрономическото лято започва тази нощ

Лятото настъпва тази нощ, въпреки че от доста дни го усещаме по жегите и високите температури. Юнското слънцестоене през 2024 година настъпва в четвъртък, 20 юни в 23:50 ч. българско време.

В Северното полукълбо юнското слънцестоене отбелязва най-кратките нощи и най-дългите дни в годината.Днес е най-дългият ден за 2024 годинта, като слънцето ще свети почти 16 часа и половина.

Слънцестоене наричаме два дни в годината, при които наблюдаемите точки на изгрев и залез видимо престават да се движат върху линията на хоризонта, след което сменят посоката на движението си. Съответстващите им два дни от годината имат екстремална продължителност, максимум при лятното слънцестоене и минимум – при зимното.

Времето на юнското слънцестоене не се основава на конкретна календарна дата или час, всичко зависи от това кога слънцето достига най-северната си точка от небесния екватор. Следователно слънцестоенето не винаги е в един и същи ден – то може да е на 20, 21 и 22 юни.

Зимното слънцестоене /началото на зимата, най-краткият ден в годината/ тази година ще настъпи на 21 декември.

Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам върху климата. Много от културите по света и почти всички езически религии почитат слънцестоенето и равноденствията /през март и септември/ като моменти с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

c