Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

45 години от откриването на къщата музей "Адриана Будевска" в Добрич

Къща музей „Адриана Будевска“ е всъщност родният дом на голямата българска драматична актриса, един от създателите на професионалния ни национален театър в края на 19. и началото на 20. век. Тук бъдещата актриса прекарва детските си години до четвърто отделение (1889 г.), оформя своя характер и за първи път проявява актьорския си талант в „театрални“ игри със съседските деца.

Родната къща на Адриана Будевска е строена вероятно през 19. век. В началото на 1970-те години сградата е в лошо състояние и затова на 26 януари 1973 г. градските власти я отчуждават за музей. Къщата е обявена за исторически паметник на културата с национално значение през 1976 г. Във връзка със 100-годишнината от рождението на актрисата започват ремонтни дейности по сградата, а Историческият музей в града подготвя постоянна експозиция.

Откриването на къщата музей на 11 декември 1978 г. е изключително тържествено, като на него присъстват знакови актьори и театрали, както и целият състав на Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска” с тогавашния си директор Недялко Йорданов. Две години по-късно експозицията е напълно завършена. Къщата музей се превръща в един от новите и атрактивни музейни обекти в града. И до днес тя е сред малкото къщи музеи в България, посветени на актьори, и единствената за актьор от това поколение – на първостроителите на националния ни театър.

В началото на месец декември 1988 г. в рамките на цяла седмица в тогавашния гр. Толбухин е тържествено отбелязана 110-годишнината от рождението на Адриана Будевска. На събитията присъства и нейната внучка – Адриана Ганчева, която пристига специално от Аржентина. Силно развълнувана от досега с родния град и дом на своята баба, тя отнася отвъд океана семена от латинка, любими цветя на актрисата. Няколко години по-късно, на 2 – 9 юли 1990 г., прага на родната къща на баба си прекрачва и внукът ѝ Гилермо, долетял тук също от Аржентина.

В продължение на десетилетия музейният обект е разгледан от множество деца, ученици и граждани. По повод 125 години от рождението на актрисата ученици, колегията на Историческия музей в Добрич и артисти от Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска” посещават организирано нейната родна къща и поднасят цветя на паметната плоча.

Преди осем години Регионалният исторически музей в Добрич спечели проект към Министерството на културата за целево финансиране на реставрацията и реконструкцията по автентични данни на музейния обект. С подкрепата на Община град Добрич и с дофинансиране на дейностите от бюджета на Добричкия музей къщата бе възстановена, след като беше в много тежко състояние – пред срутване.

През 2022 г., в навечерието на Световния ден на театъра – 27 март, музеят отново отвори врати за посетители. Те могат да се потопят в атмосферата на този дом чрез двете музейни възстановки. А с житейските и творческите перипетии на Адриана Будевска ще се запознаят чрез своеобразните „стенни книги“, които лаконично разказват историята на една талантлива жена, изгаряща без остатък на театралната сцена в продължение на четвърт век.

За нас е привилегия да работим за популяризиране на театралното наследство на Адриана Будевска, която превръща в „плът и кръв, смисъл и цел“ на своя живот изграждането на българския национален театър.

Източник: Дом-паметник "Йордан Йовков"

c