Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

35-о издание на Фестивал за съвременно изкуство Процес-Пространство в Балчик

През форумът за изминалите 31 години са минали над 600 артисти от цял свят и са организирани множество изложби, събития и акции

35-о издание на фестивал за съвременно изкуство Процес-Пространство ще се проведе юни месец в Балчик, съобщават фондация „Процес-Пространство“. Това е най-старият фестивал за съвременно изкуство в България, основан през 1992 г. от изкуствоведът Димитър Грозданов, форум устоял на предизвикателствата на времето и културните сътресения в обществото. През форумът за изминалите 31 години са минали над 600 артисти от цял свят и са организирани множество изложби, събития и акции.

Събитията около форума тази година събират 16 участници в резидентната си програма, гост-лектори и гостуваща галерия „Ларго“. Чуждестранното участие е много респектиращо в лицето на утвърдени артисти, в лицето на Сервет Кочийт (Турция/ Нидерландия),  Овидиу Тоадер (Румъния), Изидора Кръстич (Австрия/Сърбия), Петър Крас (Сърбия) и др. Българското участие е Организатор е фондация Процес-Пространство, партньори са Община Балчик, СБХ, Исторически музей-Балчик, Градска Художествена Галерия - Балчик, ИЦ “Мелницата“.

Датите на фестивала са 14 и 15 юни, като в първия ден ще бъде подредена изложба в Художествена галерия – Балчик, а останалите мероприятия от програмата ще са в Туристически и културно-информационен център "Мелницата".

c