Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Премиера на поетичния сборник „Смъртта е само запетая“ от Иван Атанасов

С литературно четене представиха поетичния сборник на добруджанския поет Иван Атанасов. Събитието се състоя в Галерия „Георги Петров“ в сградата на Луксор сити център в Добрич.

Сборникът е издаден от Сдружението на писателите – Добрич по повод 75 години от рождението и 10 години от кончината на Иван Атанасов. Книгата е съставена от Валентина Добринчева и Сашо Серафимо и бе представена от Драгомил Георгиев, учредителите на вестника за култура „Антимовски хан”.

На събитието присъстваха интелектуалци от Добрич и региона, приятели и съмишленици на поета.

Сашо Серафимов

Книгата се издава с финансовата подкрепа на Община град Добрич, а премиерата е в организация с Общината, Сдружение на писателите – Добрич и Галерия „Георги Петров“.

Иван Атанасов е наш великолепен приятел, с когото имаме много спомени. Били сме на много места, срещи и разговори. Тези неформални общувания бяха празник, защото той умееше непрекъснато да те води в други пространства. Един истински, съвременен Серафим, но този Серафим – в него всичко беше поезия,” отбеляза Драгомил Георгиев

Драгомил Георгиев

“Имах удоволствието да се познавам с Иван Атанасов. Уникален човек, поезията му въобще не се четеше лесно. Той имаше негов стил, един от малкото поети, които можеха да четат своите стихове. Той гореше с произведенията си,” каза актьорът от Драматичен театър "Йордан Йовков" Красимир Демиров

Красимир Демиров

Иван Атанасов е роден на 28 май 1947 г. в село Градини, община Генерал Тошево. Завършва педагогическия институт в гр. Шумен. Автор е на 13 поетични книги: “Колекция от криле” /1991/, “Път през огледалото” /1994/, “Душата ми върви” /1996/, “Осквернена любов” /1997/, “Между два свята” /1998/, “Данък за надежда” /1998/, “Гълъбова песен“ /1999/, “Жестоки ласки” /2000/, “Сълза от нежност” /2001/, “Изворче“ /2001, книга за деца/, “Аз ида със дъжда” /2003/, “Жар птица” /2006/, “Яростни дни” /2007/, “Бунтовна вода” /2008/. Носител на редица национални литературни награди. Има публикации в национални и регионални специализирани издания за литература и изкуство. Член е на Съюза на независимите писатели /СНП/. Живее и твори в град Генерал Тошево. Умира на 3 ноември 2012 г. в гр. Добрич.

c