Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Десетки се преклониха пред Маестро Захари Медникаров в Добрич

Днес се навършват 99 години от рождението на Захари Медникаров. Десетки хористи и съратници на хоровия деятел поднесоха цветя пред барелефа на Маестрото на ул. “Славянска” 7. Част от отдалите почести бяха хористи, които пеят от 60 години, започнали на 10 години, а днес вече са възрастни хора, но израснали с примера на Маестро Медникаров.

Спомените за Маестро Захари Медникаров на Елвира Пастърмаджиева са много далечни и много прекрасни, споделя музикантката, избрана от Маестрото да наследи диригентската палка.

Тя се запознава с него още като студентска в София. Захари Медникаров я кани да се присъедини към колектива на Детския хор в тогавашния град Толбухин (дн. Добрич), спомня си хоровата диригентака. На 27 март 1987 година, преди 36 години, Елвира Пастърмаджиева пристига в Добрич с два куфара и избира това да е нейният град.

Работата с хоровете, създадени от Маестро Медникаров, й носи най-вече знание за начина на работа, което тя използва и сега. Но е надгради завещаното от Маестро Захари Медникаров.

"Ако аз съм станала значим човек, то това е именно благодарение на Маестро Захари Медникаров", споделя Пастърмаджиева.

Медникаров имаше към 7000 деца от редиците на неговия хор, неговото семейство, споделят хората, които са го познавали. Потвърждава го и Маестра Пастърмаджиева. "Той ги възпитаваше така, че да бъдат достойни, европейски членове на Европа, което впоследствие се случи и днес много от хористките са в едни от най-значимите хорове в България и Европа", разказва диригентката на хор "Добруджански звуци".

"Медникаров ни учеше на всичко - от поведението на маса, житейските неща и се стигне до перфектното музициране – най-страхотното в България", спомня си тя.

"Медникаров беше противоречива личност, човек на крайностите. На репетиция можеше бурно да се възмути от нас - неговите колеги, и от хористите, така и излизайки от залата да ни потупа по рамото и да каже "Беше много добра репетицията", спомня си Елвира Пастърмаджиева.

Янка Нейчева е едно от децата в Детския хор на Захари Медникаров. Тя споделя, че обичта, която Маестрото е давал към всички свои деца, е споделена. Помни го като човек, който добре познава хора си, отлично знае къде стои всеки един хорист, от къде идва всяка една нота и го описва, като взискателен и много мъдър човек.

На юбилея цветя поднесоха паст президентите на Ротари клуб Добрич Павел Павлов, който е и общински съветник, и арх. Надежда Пампорова. Пред Про Нюз Добрич Лъчезар Тодоров, от хуманитарната организация сподели, че Маестро Медникаров е бил гордост за Ротари Клуб, защото малко са били толкова прославените дейци на културата, които в такава степен допринасят за българската култура. Всеки човек, било то музикант, певец или театрален изпълнител от Добрич прославил се по света и в България започва именно от школите в Добрич, те дават значимост на нашия край, сподели Лъчезар Тодоров.

c