Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Делото за стачката в МБАЛ Добрич с рекорд по ответници - 136, отложиха го

Окръжният съд в Добрич днес не даде ход на делото по иска на МБАЛ-Добрич срещу медици за участието им в предупредителната стачка през октомври. Причината - двама от общо 136-те ответници, се оказа, че са нередовно призовани.

В залата присъстваше и окръжният прокурор Радослав Бухчев. Той сподели, че в практиката му досега не е имало дело с толкова голям брой ответници.

В залата стана ясно, че МБАЛ-Добрич оттегля исковете срещу 52-ма от общо 136-те ответници. Адвокат Марине Галева съобщи, че те са подали молби при работодателя, че не желаят да участват в стачни действия. Някои от тях изобщо не са участвали в стачни действие. С оглед на коректност на работодателя към неговите работници, преценихме, че е редно исковите претенции спрямо тези хора да бъдат оттеглени, добави тя.

Адвокат Галева разясни на каква база е подадена в съда исковата молба на здравното заведение:

„Исковата молба на МБАЛ Добрич е подадена, защото при работодателя няма постъпило писмено искане, което конкретно да сочи какви са претенциите на стачкуващите. Най-общо мога да кажа за трудови възнаграждения и някакви социални придобивки, но какви са те нямам яснота. Ответниците, срещу които се води делото, са ни подадени от самите стачкуващи. Всеки един ден, в който е имало проведена предупредителна стачка, в канцеларията на работодателя се предават списъци от всяко отделение кои служители са участвали в стачката. На база на тези списъци е подготвена исковата молба. В тези списъци ни направи впечатление, че някъде липсват подписи на лицата, които са записани, видимо с един и същи почерк са записвани. Но ответниците са лицата, посочени от самите стачкуващи“, посочи тя.

По думите й болницата счита, че предупредителната стачка е незаконосъобразна, защото на работодателя не е представено решение за тази стачка и няма никакво отправено писмено искане какви са точно исканията на работещите.

c