Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Над 350 шевици от българи от цял свят показа изложба в „Старият Добрич“

Изложба в „Старият Добрич“ събра красотата на над 350 шевици. Уникалната експозиция е резултат от организирания от Народно читалище „Български искрици – 2016“ първи по рода си международен конкурс „Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“. Получени са над 350 мотива, представени от индивидуални и колективни творци от различни краища на България, от българските общности зад граница – Бесарабия (Украйна и Молдова), Таврия, Банат, Северна Добруджа и от наши емигранти в САЩ, Испания и Италия.

Целта на инициативата е да се възстанови зашивът (платното с мотиви) като начин за съхранение на старинните везбени български мотиви и да се създаде възможно най-пълен каталог на запазеното до днес уникално богатство от шевици от различни места на българското етническо землище и на общностите на сънародниците ни зад граница.

Идеята на организаторите е пътуващата изложба да премине през всички етнографски области, от които са изпратени старинните образци на български везбени реликви. След успешно гостуване във Варна, Разград, Самоков, Банско и с. Липен колекцията с отличените шевици се представя и в Добрич.

Изложба „Български везбени мотиви от края на XVIII до средата на XX век“ бе открита в АЕМО „Старият Добрич“. Тя бе организирана от Народно читалище „Български искрици – 2016“ г., Регионален исторически музей – Добрич и Община град Добрич.

Специален гост-изпълнител бе уникалното Елица Тодорова Трио! Елица Тодорова – глас и тарамбука, Александър Тодоров – гайда, Николай Костадинов – китари. В знак на уважение и признателност за ползотворното сътрудничество Народното читалище „Български искрици“ връчи на кмета Йордан Йорданов благодарствен адрес.

c