Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Медицински специалисти в МБАЛ Добрич протестират символично, готвят стачка  

С протоколно решение с изх.№ 5051 от провелите се преговори на 23 септември в „МБАЛ-Добрич“ АД гр. Добрич по свое желание представителите на Синдиката на българските медицински специалисти /СБМС/ за „МБАЛ-Добрич“ АД прекратяват участието си в преговорите по сключване на КТД. Преговорите по подготовка и изготвяне на Колективен трудов договор /КТД/ към болницата продължават със синдикалните представители на СО „Подкрепа“ и „АРК“, съобщават от лечебното заведение.

Про Нюз Добрич потърси ръководството на синдиката, за да обяснят какви са причините за напускане на преговорите. Още повече, че преди дни от ръководството на болницата съобщиха, че „МБАЛ-Добрич“ АД предприема стъпки за увеличение на заплатите на своите служители с 25%. Заедно с това допълнителните възнаграждения ще бъдат повишени със 100%. С увеличението, което залага, „МБАЛ-Добрич“ АД ще осигури средна брутна заплата за лекар – 3 500 лв., за медицинска сестра – 2 350 лв., за специализант -2 750 лв. и за санитар – 1 100 лв.

„Въпреки увеличението от 25% в болницата, което се тиражираше, като "успех" в медиите, достигнатите нива на основните заплати за медицинските специалисти са далеч от договорените в отрасъла  (две минимални работни заплати) или за медицинските специалисти от 820 лв. след увеличението стават 1020лв, с което СБМС не е съгласен“ – това заявиха за Про Нюз Добрич от Синдиката на българските медицински специалисти във връзка с преговорите по КТД в МБАЛ Добрич, които са започнали преди няколко месеца между СБМС, още две синдикални организации и работодателя.

От там поясниха защо не са съгласни.

Първо, защото има достатъчно средства за достигане на минималните договорени нива в Отрасловия колективен трудов договор /ОКТД/, но работодателя предпочита да ги изплаща, като допълнителни надбавки, с което от СБМС отново не се съгласяват. Причината за това е, че допълнителните надбавки са с непостоянен характер и винаги могат да бъдат отнети. Например: ако зимата се окаже, че болницата няма средства, с които да си плати еленергията заради инфлацията, водата и други консумативи, то тези средства могат да бъдат пренасочени за покриването на тези разходи.

„Друг е въпросът, дали и това е законно? Тъй като НЗОК плаща за извършена медицинска дейност, а не за покриване разходите на търговските дружества ( болниците)“, посочват от синдиката.

Другата причина за несъгласието им е, защото, основната заплата е гарантирана  и когато тя е по-висока се увеличат клас прослужено време, извънреден труд, интензивен труд, работа на официални празници, тъй като те са % от основната заплата. (  Заради  тази причина сме убедени, че умишлено сме държани на ниски основни заплати, защото няма кадри в системата и се изработват стотици часове извънреден труд)

„Всички видяхме обявения годишен доход на изпълнителния директор д-р Желязков от 130 000 лв., което категорично говори за голяма "ножица" в заплащането в "МБАЛ Добрич" АД“, посочват от СБМС.

Затова, поради възникналия трудов спор по отношение на  нивата на основните заплати на работещите в лечебното заведение между СБМС и работодателя д-р Желязков, Синдиката прекрати преговорите и обяви готовност за ефективни стачни действия. За възникналата ситуация е уведомен официално и д-р Меджидиев служебен министър на здравеопазването, който се явява принципал на лечебното заведение. 

„От страна на СБМС е проведено предварително допитване до работещите и над 50% от тях са заявили съгласие с подписа си, че ще се включат в стачката.

От днес в "МБАЛ Добрич" АД са започнали символична стачка, без прекъсване на работния процес.

„След договаряне на условията за стачката по законовата уредба с работодателя и съответните срокове, ще преминем към ефективни стачни действия, за което ще уведомим всички институции в законовия срок. Време е всички работещи в системата на здравеОмазването да започнат да си отстояват правата, защото ние НЕ сме длъжни на системата!!!“, посочиха от синдиката.

c