Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Концерт с благотворителна кауза „Кралиците на белкантото“ събира ценители в Двореца в Балчик

Благотворителен концерт "Кралиците на Белкантото" ще се състои тази неделя – 18 септември, от 18.30 часа в Каменната зала на ДКИ Културен център „Двореца“ в Балчик. Събитието се организира от Фондация „Николица“ и „Двореца“.

Каузата е свързана с реставрация и консервация на раннохристиянската базилика „Свети Николай Чудотворец“ в град Ракитово.

Концертът е с участието на Марена Балинова – сопран, и проф. Петер Райхл – клавир. В програмата ще прозвучат произведения на Хендел, Росини, Доницети, Верди, Римски Корсаков.

Входът ще бъде дарение за благотворителната кауза.

В местността „Николица“ край Ракитово се намира една от най-големите и внушителни раннохристиянски църкви на Балканския полуостров. На това свято място през 1923 година по съновидение на местен жител построяват малък параклис „Св. Николай Чудотворец“, чийто стени лягат върху зидовете на древен християнски храм. През лятото на 1962 г. се разкриват останките на голяма трикорабна базилика, която според археологическите проучвания се датира от IV-VI век.

Сопраното Марена Балинова-Райхл е родена във Велинград. Учи едновременно във Виенската музикална академия и Виенската консерватория. Владее до съвършенство стила белканто, а житейският и път и дарба я отвеждат сред най-престижните международни конкурси и участва като победител в редица майсторски класове. Концертира във Виена, Залцбург, Мюнхен, Цюрих, Тулуза, Париж, Нант, Нейпълс, Одеса, Кахор, Киев, София, Варна. Изявява се и като автор на научни публикации, които са разпространени от най-голямото в света издателство за наука - “Шпрингер”.

Проф. д-р Петер Райхл е многопластов музикант-виртуоз на пиано. Роден е в град Пахенхайм, Германия, от ранно детство той се занимава с музика. Свири превъзходно на цигулка, виолончело и орган. Интересите му и професионални постижения не свършват дотук. Завършва физика, математика и философия в Мюнхен и Кеймбридж. Професор е по кооперативни системи във Виенски университет и е автор на множество публикации, намерили своето място в най-големите научни издателства в света.

c