Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Нощ на литературата се провежда в три читателски гнезда в Добрич

В 17.00 ч. стартира Нощ на литературата. На всеки 30 минути в читателското гнездо се чете един и същи откъс от определено произведение от  един и същи четец.

Тази година Добрич се включва  с три читателски гнезда: Регионална библиотека „Дора Габе“, Дом-паметник „Йордан Йовков“ и Музей в градски парк „Св. Георги“.

Място: Регионална библиотека „Дора Габе“

Четенето открива д-р Емилия Баева – зам.-кмет на Община град Добрич

Четец: Надежда Иванова, директор на ЧОУ „Мария Монтесори“ и ЧПГТП „Райко Цончев“. Професионалният ѝ път започва в Регионален исторически музей – Добрич, където почти 20 години се занимава с регионални проучвания. Автор е на редица образователни програми, изложби и научни статии.

Притежава магистърска степен по „Културология“ от СУ „Св. Климент Охридски“ с втора специалност „Педагогика“, както и магистратура от ШУ „Еп. Константин Преславски“ в специалност „Археология“. В момента е докторант в Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ в катедра „Етнология“.  

Текст: „Антон и други стадни животни“ от Гюдрюн Скретинг, Норвегия

За книгата: Антон е готов за прогимназията. Планът му е да бъде просто частица от голямото стадо на учениците. Разбира се, нещата не вървят съвсем според замисъла. Става голямо недоразумение и не щеш ли, Антон се озовава сред готините момчета, но се налага да полага огромни усилия, за да поддържа този имидж. За Антон оцеляването в прогимназията е като борбата за оцеляване на животните. Той трябва да реши какъв иска да бъде: най-обикновено гну сред останалите антилопи или лъв, който яде гнута за закуска.

Място: Дом-паметник „Йордан Йовков“

Четенето откри Елка Димова – зам.-кмет на Община град Добрич

Четец: д-р Калоян Куртев,  лекар със специалност „Ортопедия и травматология“. Завършил е Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Добрич с профили литература, история и география.

Обожава да чете през малкото свободно време, което има. Любими са му пътеписите, особено до екзотични дестинации. Мислено пътешества и се пренася на интересни места, съпреживява емоциите и впечатленията на автора.

Семеен е с две деца. Семейството е в най-приятното очакване на третото дете.

Текст: „Междинно кацане“ от Матей Хоржава, Чехия

За книгата: Декор на книгата с кратки разкази „Междинно кацане“ е живописно автентичен панелен квартал в Тбилиси. Авторът се лута из неговите улички, из затънтени и курортни места в Грузия, търсейки своята идентичност. Нова чужбина, ново нагаждане към живота, нови срещи; нов непонятен език. И нарастваща умора от сивотата и хаоса на големия град, която М. Хоржава се опитва да заглуши с бягства към черноморския бряг, в Кавказ, Моравия, Чехия, в своето детство...

Фотодокументалната изложба „Дигитална библиотека „Българска литературна критика“ на Института за литература към БАН по Проект „Дигитална библиотека „Българска литературна критика“ и е финансирана от Фонд „Научни изследвания“;

Място: Музей в Градски парк „Св. Георги“

Четенето откри Росица Йорданова – зам.-кмет на Община град Добрич

Четец: Албена Бонева, психолог и председател на Фондация „Ръка за помощ” – неправителствена организация, работеща близо 20 години в подкрепа на благосъстоянието на децата и техните семейства. В практиката си като психолог Албена Бонева работи с деца и възрастни, провежда обучения със специалисти, работещи в областта на ранното детско развитие, както и специалисти в областта на социалните и образователни услуги. През годините ангажираност към неправителствения сектор Албена Бонева проявява и като част от Контролния съвет на Национална мрежа за децата, в работа с юноши – доброволци към Национален алианс за работа с доброволци, експерт към Фондация „Тръст за социална алтернатива”, включва се в различни местни и национални каузи в подкрепа на децата и семействата.

Текст: „Хамнет“ от Маги О'Фарел

За книгата: През 80-те години на ХVI век семейство, което живеело на „Хенли Стрийт” в Стратфорд, имало три деца: Сузана, а след нея Хамнет и Джудит, които били близнаци. Момчето, Хамнет, умира през 1596 г., когато е на 11 години. Около четири години по-късно бащата написва пиеса, озаглавена „Хамлет”...„Хамнет и Хамлет всъщност са едно и също име, напълно взаимозаменяемо в регистрите на Стратфорд в края на XVI и началото на XVII век.” - Стивън Грийнблат, „Смъртта на Хамнет и раждането на „Хамлет”, „Ню Йорк Ривю ъв Букс”, 21 октомври 2004 г. Романът „Хамнет” представлява пълнокръвен портрет на епохата и разказ за съкрушителната болка на семейство, загубило детето си. Той е художествена възстановка на историята около създаването на едно от най-великите произведения в световната литература.

Нощ на литературата се организира от Община град Добрич с партньори: Регионална библиотека „Дора Габе“ и Регионален исторически музей – Добрич.

Събитието ще продължи до 20.00 часа.  

c