Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Оригинални предмети на Чипровската златарска школа могат да се видят в „Двореца“ в Балчик

Колекцията от около 90 оригинални произведения на ювелирната школа на Чипровци е експонирана в Каменната зала на Културен център „Двореца“ в Балчик и от днес може да бъде видяна от посетителите. Подбрани са едни от най-красивите предмети от Чипровската златарска школа, които се съхраняват във фондовете на Националния исторически музей.

Изложбата бе открита от директора на НИМ доц. д-р Бони Петрунова. „Създадохме нещо като традиция с Културния център да представяме в „Двореца“ интересни колекции от фондовете на музея, основно неща, които не са често виждани от публиката. Такова беше Никополското съкровище, копието на Панагюрското съкровище и др. Тази година представяме предмети от една малко по-късна епоха – 15-16 век, от Чипровската златарска школа“, посочи тя.

Още през 15 век в Чипровци и съседните села се оформя едно златарско производство, което добива много широка популярност в Османската империя. Започват да се правят поръчки от всичките й краища. Произвеждала се е не само църковна утвар, но и предмети за гражданството, за по-богатите хора. В експонатите се виждат всички най-добри практики на златарството от периода – филигран, гранулация, влагане на скъпоценни и полускъпоценни камъни, на едно високо художествено ниво.

„Всички те носят много информация, защото във всяко изображение се влага нещо – за щастие, здраве, любов, попътен вятър и др.“, казва д-р Петрунова.

Добри златарски ателиета е имало във всички подбалкански градчета, но в Чипровци търговците печелели много добре и позволявали да се развият тези занаяти, още повече, че 16 век е бил относително спокоен за империята и това дава разцвет на занаятите и търговията. Предметите съчетават всички ювелирни техники за времето си, взели най-доброто и от османската, и от християнската култура, дори от юдейството. Така се е получила тази любопитна амалгама от вплетени различни традиции.

Колекцията включва пафти, обеци, огърлици, накити на заможни българи, съдове от сребро, злато, емайл, позлатен месинг и други „Предмети на разкош“, както е наречена изложбата. На откриването присъства и директорът на ДКИ-КЦ "Двореца" Жени Михайлова, която благодари за успешното сътрудничество на доц. Бони Петрунова.

Изложбата ще остане в Каменната зала до 13 септември.

c