Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Хипотези и загадки в новата книга на доц. Бони Петрунова за гроба от 14 век на нос Калиакра

„Георги – един неизвестен аристократ от Калиакра“ – така се казва новият научен труд на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, написан в съавторство с д-р Иван Чокоев и Росен Пеевски. Книгата е посветена на разкрития през 2019 година при археологическите разкопки на нос Калиакра гроб на аристократа Георги – наследник на Палеолозите.

В книгата са представени всички аргументи и хипотези, свързани с разкриването на тази находка. Най-ценното в нея бе уникалният златен пръстен на Георги. За находката доц. Петрунова казва, че е една от носещите най-много информация в цялата й археологическа практика. Д-р Иван Чокоев е великолепен изследовател на тъкани, а Росен Пеевски е неин сътрудник и магистър по археология.

„Доста подробно анализирахме находките, работихме по българската програмата ИНФРАМАТ, която отпуска пари за научни изследвания и апаратура. Правени са химически анализи, в книгата са анализирани всички тъкани, които открихме в гроба и установихме точно с какво е бил облечен Георги. Потвърди се, че той е бил представител на аристокрацията от 14 век. Изследван е съставът на златото на пръстена и може да се каже, че той е по-красив и по-добре изработен от Калояновия пръстен – това го признаха колеги, които се занимават с изследвания на такива ювелирни изделия“, заяви доц. Петрунова, която носи на ръката си сребърно копие на този пръстен.

Има различни хипотези за това кой е бил Георги. Едната от тях е, че може той да е бил гост на Калиакра. „Последната хипотеза, на която държа, докато не намеря други аргументи, е, че най-вероятно Георги е син на дъщерята на Добротица, готвен да наследи престола на Калиакра. Възможно е той да е бил и син на Балик и племенник на Добротица, когото Добротица е подготвял да наследи Добруджанското деспотство“, казва доц. Петрунова. Според нея Георги е представител на фамилията Тертер, починал млад, а може и да е бил убит. Според последните изследвания пък на пръстена пише „Георги – управител на Калиакра“.

Бони Петрунова подготвя нов труд - издание за Крепостта Калиакра с проучванията й от 2004-а до 2010 година на предградието на крепостта, с многобройните гробници от 4-6 век.

Разкопките на нос Калиакра започват от днес, въпреки че все още не са отпуснати необходимите средства от Министерството на културата, каза Петрунова. От 2017 година насам резултатите на археолозите там са много успешни. Първо бе открита нефритената тока от династията Мин от 13 век, след това съкровището, известно като Татарската плячка, а после и гробът на Георги. Тази година работата ще продължи в същия сектор, защото той се е оказал много богат.

Доц. Петрунова благодари за съвместната работа на Историческия музей в Каварна. Планът е разкопките на Калиакра да продължат до края на август, ако министерството отпусне средствата.

c