Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Кметът на Балчик Николай Ангелов откри 13-ото издание на “Дни на класиката” 

Тринадесетото издание на фестивала „Дни на класиката“ в Балчик се провежда край морския бряг от  23 до 30 юли. То преминава под патронажа на кмета на Община Балчик Николай Ангелов.

„За мен винаги е било чест и огромно удоволствие да откривам фестивала „Дни на класиката“. С помощта на Община Балчик той се организира за 13-и пореден път. Фестивал, който нито ковид, нито икономическа, нито каква да е друга криза, успя да спре през последните 13 години“, каза кметът при откриването на фестивала. Пожела на ценителите на класическата музика с най-голямо удоволствие и във възторг да се насладят на прекрасните изпълнители, които през следващата седмица ще излязат на сцена  „Мелницата”.

Поради здравословни причини младата перкусионистка Виви Василева, която трябваше да бъде солист в първата вечер на фестивала, не успя да присъства по здравословни причини. Сцената покори Камерен ансамбъл “Софийски солисти”. Един от най-реномираните български инструментални състави и, със сигурност, най-добрият български камерен оркестър отбелязва през 2022 г. достолепните 60 години от своето съществуване. Под диригентската палка на Пламен Джуров музикантите показаха органичното единство между традиция и съвременност – това е мощният градивен елемент, върху който вече 60 години Софийският камерен оркестър, наречен впоследствие „Софийски солисти“, се утвърждава като еталон за изпълнителско майсторство, професионализъм и високи художествени постижения в интерпретирането на музиката от барока до съвременността. Той има изнесени повече от 4000 концерта.

Тази вечер на сцена “Мелницата” изява ще имат Български Камерен Оркестър от Добрич с гост-диригент Светлана Галианова. В следващите дни публиката ще може да се наслади на изпълненията на пианистката Надежда Цанова, актрисата Йоана Буковска-Давидова, балетистите Веса Тонова и Росен Канев, солистите и оркестърът на Държавна Опера Варна. Финалът на фестивала ще бъде на 30 юли със звездното участие на Орлин Горанов, Еделина Кънева и Орлин Павлов с Оркестъра на Бургаската опера. Те ще закрият фестивала със спектакъла “Ах, този мюзикъл!”

Преди пет години фондация „Академия Класика“ стартира кампания за закупуване на роял за зала „Мелницата“. До момента са събрани 10 300 лева, които обаче са недостатъчни. Затова организаторите отново призоваха за подкрепа на инициативата.

c