Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Нарочна комисия ще провери състоянието на рушащата се бивша сграда на СДС в центъра на Добрич

Комисия ще провери състоянието на старата сграда на ул. „България“ № 6 в Добрич, бивша сграда на българо-съветската дружба и на областната централа на СДС. От няколко дни тя е оградена с ленти и метални парапети, а се руши от много години.

„На 10 юни т.г. комисия, назначена със заповед на Кмета на Община град Добрич, на основание чл. 196, ал.1 от Закон за устройство на територията, ще извърши проверка за установяване състоянието на сградата. Тя е декларирана с писмо от 28.01.1982 година като недвижима културна ценност“, съобщиха за Про Нюз Добрич от Общината.

За извършването на проверката са информирани собствениците и Министъра на културата, съгласно Закона за културното наследство.

Сградата е една от впечатляващите, оформяли облика и духа на Добрич преди повече от 100 години. Според краеведа Веселина Малчева тя е строена през 19 век. Била е собственост на видния търговец Иван Марчев. След национализацията, през 1948 година в къщата е настанена Телефонно-телеграфната служба, за известен период е била Дом на учителя, там се е намирал комитетът за българо-съветска дружба и централата на СДС. След промените сградата е реституирана на наследниците и продадена от тях, пише Малчева.

Каква е съдбата на двуетажната постройка през последните десетилетия и кой е собственикът й вижте в разследването на Про Нюз Добрич → ТУК

c