Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Хиляди деца е подготвила Школата по изобразително изкуство към НЧ „Й. Йовков -1870“ в Добрич

Школата по изобразително изкуство към читалището е уникална с богатство от специалности, които предлага

Тази година е 50-ият творчески сезон на Школата по изобразително изкуство към Народно читалище „Йордан Йовков-1870“ в Добрич. През този период са преподавали много известни в града художници-педагози и всеки е оставил своя принос в школата.

Школата е открита през 1972 година, като неин първи ръководител е бил художникът Светослав Бъчваров. По-късно младите таланти там са подготвяли Тонка Стоянова, Пенка Димитрова и  други за по-кратко време. От 34 години школата се ръководи от Румяна Стоянова.

„Школата е уникална, тъй като предлага изобилие от специалности и е съобразена с възрастта, напредналостта и желанието на децата. Няма друга школа в града, която да предлага толкова много специалности . живопис, графика, скулптура, керамика, художествен текстил, иконопис, грънчарство, стъклопис – изящно и приложно изкуство. Нямаме ограничения за възрастта – от 3 до 103 години“, сподели пред Про Нюз Добрич Румяна Стоянова.

Една от насоките на работа е участие в конкурси. „Участваме не във всички, а правим подбор. Почетни гости сме в най-елитните конкурси. През годините сме завоювали първите награди. Нямаме участие без награда“, добавя със заслужена гордост тя.

Другата насока е кандидатстване в художествени училища и университети с изпит по изобразително изкуство в България и в чужбина. За радост, всички подготвяни ученици успешно са били приети.

Днес възпитаници на Школата са водещи архитекти – две от тях неотдавна спечелиха наградата „Сграда на годината“. Има дизайнери, художници, преподаватели, които се реализират у нас, а много от тях и в чужбина.

Хиляди са възпитаниците на школата през тези 50 години. Румяна Стоянова сподели, че за радост има интерес към изкуството. И то към традиционното. Разбира се, децата се интересуват и от компютърния дизайн и новите технологии, но онова, което дава усещане за материал, докосването до глината, четките, продължават да предизвикват интереса на децата.

Тя благодари на родителите, че дават възможност на децата си да се докоснат до това, което Школата с удоволствие предлага.

На малките художници пожелава да са палави, усмихнати, свободни. „Не ги ограничавам, искам да творят. Уважавам ги като равностойни творци“, споделя Румяна Стоянова.

c